MENIU

"Fata afgană cu ochi verzi”, din celebra fotografie a anilor '80, refugiată în Italia, de teama talibanilor

Sharbat Gula (1984/2002)

Femeia afgană devenită celebră în 1985, după ce fotografia ei a apărut pe coperta revistei "National Geographic" a fost redescoperită, în prezent, în Italia, într-un grup de refugiați care au părăsit Afganistanul de teama regimului taliban.

 
Cabinetul prim-ministrului Mario Draghi a anunțat că Italia a organizat evacuarea lui Sharbat Gula, potrivit The Guardian. 

Fotografie „Fata afgană” a fost realizată de Steve McCurry în 1984, pe când Sharbat avea 12 ani şi trăia într-o tabără de refugiați din Pakistan, după ce Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul.

Imaginea a devenit una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume după ce, un an mai târziu, a apărut pe coperta revistei National Geographic. Steve McCurry a regăsit-o pe femeie în 2002, într-un sat afgan îndepărtat, alături de soţ și de copiii lor.

În 2014, Sharbat a fost arestată și condamnată în Pakistan, iar în 2016 a fost deportată în Afganistan, unde a fost primită de președintele proamerican, care a organizat și o recepţie în cinstea ei.

Anul acesta, odată cu venirea la putere a regimului taliban, Sharbat Gula a cerut să fie ajutată să plece din ţară.