MENIU

Fâșia Gaza, în carantină după noi cazuri de coronavirus. Taberele de refugiați, vulnerabile în fața COVID-19

coronavirus Foto: Pixabay.com

În Fâşia Gaza, unde primele cazuri de contaminare cu coronavirus au apărut abia recent, se aplică deja interdicţii de circulaţie, transmite Reuters. Teritoriul palestinian controlat de mişcarea Hamas, izolat prin restricţii la frontiere, a fost ferit până acum de epidemie. Taberele de refugiați reprezintă o vulnerabilitate în fața coronavirusului. Autoritățile pot trata doar 350 de pacienți la o populație de două milioane.

 

Interdicțiile au fost impuse de marți, 25 august, după raportarea noilor cazuri de coronavirus.

Autorităţile sunt îngrijorate de pericolul creat de densitatea mare a populaţiei din taberele de refugiaţi, sărăcie şi capacitatea redusă a spitalelor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că spitalele din Gaza pot trata în prezent 350 de pacienţi cu COVID-19, la o populaţie de două milioane, scrie Agerpres.

Conform unui purtător de cuvânt al guvernului, în Gaza au fost descoperite patru cazuri, după ce o femeie care a călătorit în Cisiordania a fost testată acolo şi depistată ca purtătoare a virusului. Familia acesteia a intrat în contact cu multe persoane dintr-o tabără de refugiaţi din centrul Fâşiei Gaza, care a fost acum izolat de restul teritoriului palestinian de 360 de km pătraţi.

De luni seara, în Gaza este carantină: sunt închise sediile firmelor, şcolile şi moscheile. Marţi, străzile erau aproape pustii, iar poliţia avertiza prin megafoane populaţia să respecte izolarea timp de 48 de ore.

Ministerul sănătăţii a precizat că ieşirea din locuinţe este permisă numai în caz de necesitate extremă, iar în astfel de situaţii este obligatoriu portul măştii.

Un oficial al OMS a declarat că va colabora cu autorităţile locale pentru a transforma fostele corturi medicale amplasate în zona protestelor de la frontieră în unităţi de triaj, unde medicii să poată depista simptomele, pentru a evita un asalt asupra spitalelor.

La sfârșitul lunii martie autoritățile palestiniene anunțau primele două cazuri confirmate de COVID-19 în Fâșia Gaza, fiind vorba despre două persoane care se întorseseră din Pakistan prin Egipt. Cei doi bolnavi făceau parte dintr-un grup mai mare care se întorcea în Gaza, de 1.300 de persoane, care a fost introdus în carantină în școli goale sau hoteluri. Pe 23 mai era înregistrat primul deces din cauza COVID-19: o femeie de 77 de ani care revenise din Egipt în urmă cu patru zile. 

Mai multe articole despre: