MENIU

Fără sinucideri la TV: propunerea unui senator UNPR

Un senator vrea să interzică mediatizarea excesivă a tentativelor şi a cazurilor de suicid. Potrivit unei iniţiative depuse de Marian Vasiliev, de la UNPR, instituţiilor media nu le va mai fi permis să trateze astfel de subiecte în dezbateri, interviuri, reportaje sau editoriale. Sinuciderile vor putea fi relatate la televizor, în presa scrisă şi pe internet doar sub formă de ştire scurtă, fără imagini video sau fotografii.

"Proiectul prevede permisiunea difuzării de ştiri simple, fără amănunte, fără invitaţi în studio, fără transmisiuni în direct ale unor acte suicidale. Mi-e teamă să iniţiez o componentă la Legea presei, pentru că nu vreau să se spună că pun pumnul în gura presei“, a declarat Marian Vasiliev.

Proiectul său de lege prevede şi sancţiuni: amendă de 20.000 de lei, care reprezintă 10% din maximumul pe care aplică C.N.A. „Este o chestiune de conştiinţă pe care doresc să o promovez. Mă adresez jurnaliştilor pentru că nu este corect, din punct de vedere etic, să arătăm cum se omoară oamenii“, a subliniat senatorul constănţean.

Proiectul lui Marian Vasiliev a fost depus la Senat şi va urma traseul sinuos al tuturor propunerilor parlamentare, dar parlamentarul se bazează tocmai pe sprijinul presei pentru a-l populariza şi pentru a-şi convinge colegii de necesitatea aplicării lui, scrie Observator.ro.