MENIU

Facturi la jumătate în decembrie. ENEL explică de ce n-a transmis consumul total

Facturi mai mari în ianuarie

Compania Enel a oferit explicații privind emiterea facturilor din decembrie doar pe prima jumătate a lunii. Precizările vin în condițiile în care numeroși abonați s-au arătat nedumeriți de facturile primite și au cerut lămuriri. Pentru cei care au mai multe locuri de consum, veștile nu sunt deloc bune.

Astfel, consumul înregistrat a fost doar cel din perioada 1-16 decembrie 2022 din cauza modificărilor din legislație și din sistemul informatic.

 

Prin urmare, diferența de consum din perioada 16-31 decembrie 2022 va fi inclusă pe factura emisă începând cu data de 7 ianuarie 2023, alături de consumul aferent lunii ianuarie .

„Primele zile din an sunt și primele în care se aplică deja cele mai recente măsuri legislative (după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 192/2022, pe 30 decembrie). Așadar, rămâi informat despre prevederile aduse de aceste noi schimbări, în special dacă te înscrii într-una dintre cele trei categorii de mai jos, pentru care este nevoie să depui documente:

  • ești persoană care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică, necesare efectuării tratamentelor medical
  • ai în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ
  • reprezinți o familie monoparentală și ai în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ” , se arată în comunicatul ENEL.

 

Plafonarea se va aplica pe fiecare lună în parte, nu se cumulează consumurile, a mai transmis compania.

 

Consumatorii care au mai multe locuri de consum vor avea de plătit sume mult mai mari pentru a 2-a jumătate a lunii decembrie 2022. Lovitură pentru românii cu mai multe locuințe. Pot plăti chiar și 5 lei/kWh pe ultimele 2 săptămâni din 2022 - CALCULE