MENIU

Extrădarea lui Darius Vâlcov în România, o chestiune de zile - Anunțul ministrului Justiției

Extrădarea lui Darius Vâlcov în România, o chestiune de zile - Anunțul ministrului Justiției

Alina Gorghiu (PNL), ministrul Justiției, a declarat miercuri, la un post TV, că e o chestiune de zile până când Darius Vâlcov va fi adus în țară pentru a-și ispăși condamnarea la șase ani de închisoare. Recursul lui Darius Vâlcov a fost respins de justiția din Italia astfel că acesta va fi extrădat în România.

„E o problemă de zile, e o procedură care se va derula foarte repede. (…) Statul n-a fost niciodată pasiv la acest subiect al extrădării. La momentul acesta Poliția din Italia urmeză să comunice oficial cu Poliția din România, vom prelua fugarul, va veni în România și va executa mandatul – 6 ani în penitenciarele din România, sigur, cu condițiile din penitenciare la care ne-am angajat că mereu a fost această condiție invocată de fugari – lipsa confortului din penitenciare, lipsa standardului la nivel european din penitenciare. Administrația Națională a Penitenciarelor a depus toate hârtiile așa încât să arătăm că îndeplinim condițiile și rigorile, așa încât orice fel de fugar să-și ispășească condamnarea în România”, a declarat ministrul Justiției.

Întrebată dacă se poate face ceva la nivel legislativ, așa încât condamnații să nu mai fugă din țară, Alina Gorghiu a răspuns: „Sunt două planuri de discuție, unul pe care l-am abordat încă de la preluarea manadatului și vă spuneam că statul român n-a fost pasiv cu privire la acest subiect, că undeva la începutul lui iulie am transmis o solicitare omologului italian să generăm un început de dialog la nivel tehnic și politic pe tema fugarilor (…) și am propus dlui ministru să creăm acest grup care să îmbunătățească cooperarea judiciară în materie penală. Azi soluția în dosarul Vâlcov mă face să cred că nivelul de cooperare judiciară e sănătos”.

Judecătorii de la Curtea de Apel din Napoli au dispus predarea fostului ministru Darius Vâlcov, condamnat în țară la o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare.

Fostul ministru și „eminența cenușie” din guvernarea PSD Dragnea se află în arest la domiciliu în Italia.

În mai 2023, Vâlcov s-a predat autorităților de la Napoli, pe numele său fiind emis un mandat internațional de arestare.

Fostul primar al Slatinei a fost gasit vinovat acum pentru trafic de influență și spalare de bani, infracțiuni în urma cărora ar fi încasat necuvenit peste un milion și jumătate de euro. Instanța a pus sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri.

Darius Vâlcov s-a predat în Italia pe 23 mai 2023. Fostul primar al municipiului Slatina şi fostul ministru al finanţelor a fost condamnat definitiv în România pe 2 mai 2023, de un complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă. Acesta a primit 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Judecătorii au menţinut decizia de confiscare de la Vâlcov a sumei de 6,2 milioane lei. Vâlcov a plecat din țară înainte de a fi condamnat în Dosarul Tablourilor.

Darius Vâlcov s-a predat autorităților italiene în 23 mai 2023, în Napoli. Conform legislației italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competența Curții de Apel Napoli. Instanța de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere. 

Mai multe articole despre:
extradare valcov ministrul justitiei