MENIU

Expoziţie în Ungaria despre ocupaţia românească din urmă cu 100 de ani

O mini-expoziţie despre ocupaţia românească de acum o sută de ani a fost vernisată în centrul cultural Emlékpont din Hódmezővásárhely, Ungaria – a informat agenţia ungară de presă MTI, potrivit Flux24.ro.

Potrivit agenției de presă maghiare, în Primul Război Mondial cele mai mari pierderi le-a suferit populaţia din judeţele din Câmpia de Sud a Ungariei, Békés, Csanád şi Csongrád.

Din Hódmezővásárhely, între 1914 şi 1918 au fost înrolaţi în armată 15 mii de bărbaţi, dintre care 2800 au căzut pe front.

Unităţile militare regale româneşti au ajuns la Hódmezővásárhely în zorii zilei de 30 aprilie 1919. Autorităţile româneşti au confiscat mai multe sute de vagoane de cereale, făină şi mii de animale. Acestea au dizolvat directoratul oraşului pe 8 mai.

Nu a lipsit multe ca Hódmezővásárhely şi Makó să ajungă în România, fapt demonstrat de o hartă românească – expusă în cadrul mini-expoziţiei – alcătuită de către istoricul-consultant Gyöngyi Nagy, pe care cele două oraşe apar pe latura de est a graniţei desenate dintre România şi Ungaria.

Cruzimile au fost menţionate şi de către presa locală; şi paginile publicaţiilor vremii pot fi consultate în cadrul expoziţiei alcătuite din colecţiile private ale lui Mihály Tóth şi Endre Hegyi, cu ajutorul arhivelor din Hódmezővásárhely. Detalii pe Flux24.ro.