MENIU

EXPLOZIE devastatoare în Afganistan: Peste 200 de VICTIME după un atac sinucigaș cu bombă într-o moschee - VIDEO

Explozie devastatoare în Afganistan - Atac sinucigaș cu bombă într-o moschee Foto: Twitter.com
Explozie devastatoare în Afganistan - Atac sinucigaș cu bombă într-o moschee Foto: Twitter.com

O explozie puternică a avut loc vineri într-o moschee din Afganistan chiar în timpul slujbei. Cel puțin 55 de oameni au murit și alte peste 200 au fost grav rănite.

Explozia s-a produs la o moschee șiită din cartierul Khan Abad Bandar din provincia Kunduz din Afganistan în timp ce credincioșii participau la slujba de vineri. Potrivit primelor informații, este vorba de un atac sinucigaș cu bombă. Acesta nu a fost încă revendicat.

Explozia ar fi fost provocată de un kamikaze, a declarat Matiullah Rohani, responsabilul regional al guvernului taliban care răspunde de cultură şi informaţie, potrivit AFP.

Extremiștii musulmani sunniți, inclusiv gruparea Stat Islamic, au luat în vizor comunitatea șiită din Afganistan pe care o consideră eretică. Filiala ISIS din Afganistan se opune în mod violent talibanilor, iar în ultimul timp au comis tot mai multe atentate cu bombș, relatează Realitatea PLUS.

Primul bilanț indica cel puțin 15 morți și peste 90 de răniți. Ulterior, autoritățile au anunțat că cel puţin 50 de persoane au fost ucise.

Un medic sub acoperirea anonimatului a declarat pentru AFP că în spitalul central din provincia kunduz „am primit până acum 35 de cadavre şi peste 50 de răniţi", relatează agerpres.ro.

Atacul sângeros de vineri are loc după ce la începutul acestei săptămâni s-a produs un atentat la Kabul, revendicat de organizaţia Statul Islamic, relatează AFP. Cinci persoane au murit la moscheea Id Gah, unde avea loc o ceremonie funerară pentru mama lui Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al guvernului taliban.

Atentatul ilustrează rivalitatea şi chiar ura dintre talibani şi SI, două grupări sunite radicale, notează AFP.

Talibanii au preluat controlul Afganistanului pe 15 august, când au cucerit Kabul, după retragerea americanilor și a forțelor aliate începând cu luna iunie, în urma unui acord între SUA și talibani. Revenirea talibanilor la putere a avut loc la 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, după care SUA au pornit ofensiva in Afganistan, îndepărtând atunci militanții de la putere.