MENIU

EXPLOZIE de cazuri cu COVID-19 în școli. Aproape DOUĂ SUTE de elevi și profesori infectați! Sorin Cîmpeanu a cerut o evidență națională

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Explozie de cazuri de infectare cu COVID-19 în unitățile școale din România, la doar câteva zile de la reluarea cursurilor! Potrivit unor surse Realitatea PLUS și Realitatea.net, județele Timiș și Cluj au peste 30 de cazuri, iar în București au fost raportate șase cazuri, atât elevi, cât și profesori.  Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, recomadă părinţilor "un pic mai multă atenţie" la starea de sănătate a copiilor atunci când îi duc la şcoală. 

Situația cazurilor COVID din instituțiile de învățământ, în timp real (este vorba de elevi, profesori și personal auxiliar)

Brașov - 8

Timis – 35

Cluj - 30 (personal din școli, 17 clase și grupe suspendate)

Suceava – 4

Gorj – 17

Constanta – 14

Prahova – 11

București - 6

Alba – 5

Baia Mare – 4

Dolj - 3

Sălaj - 1

Olt -2

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, recomandă părinţilor „un pic mai multă atenţie” la starea de sănătate a copiilor atunci când îi duc la şcoală. "Apar, din păcate, probleme tocmai din cauza unei anumite lipse de responsabilitate, pentru că la cei care apar acum în şcoli - cazuri de îmbolnăviri - infectarea s-a produs în urmă cu ceva timp, ţinând seama de perioada de incubaţie. Caz în care un pic mai multă atenţie la trimiterea elevilor în colectivitate. Este o recomandare foarte puternică, pentru că ştim de la cei cu competenţă că riscul de a avea situaţii grave printre elevi din fericire este mic şi foarte mic, însă riscul de transmitere către cei din familii care pot avea vulnerabilităţi este un risc foarte important", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, şcolile sunt monitorizate "atent" în această perioadă. "Din păcate, apar situaţii de cazuri confirmate în rândul elevilor, în rândul profesorilor. Trebuie să veghem la respectarea prevederilor din ordinul de ministru, pentru că prevenirea riscului de îmbolnăvire este chiar prioritar. Nu, lucrurile nu scapă de sub control. Din punctul de vedere al pandemiei vorbesc - nu scapă de sub control. În primele două zile, situaţia a fost mult mai bună. Acum încep să apară deşi", a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Primele informațiile legate de apariția unor cazuri de infectare cu COVID-19 în școlile din Capitală au apărut, astăzi, încă de la primele ore ale dimineții. Vorbim despre un elev de la Şcoala "Sfântul Andrei" din Sectorul 6. Ulterior, alți trei elevi și un profesor, toți de la școli din sectorul 4 al Capitalei, au fost testați pozitiv COVID.

Lucrurile nu stau deloc bine nici în țară. Din contră, astăzi au fost anunțate și primele cazuri de infectare cu noul coronavirus la un elev şi un profesor de la unităţi de învăţământ din judeţul Dolj. 

Nu mai departe de ziua de ieri, 11 elevi ai Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”, din Breaza, au fost confirmați pozitiv cu Covid-19, iar pentru alți patru elevi rezultatele au fost incerte. Elevii au fost testați duminică, 7 februarie, atunci când s-au întros la unitatea de învățământ pentru a începe cursurile Semestrului II al anului școlar 2020-2021, iar rezultatele testelor au venit luni seara.

Citește și Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, chemat de Iohannis la Cotroceni. Ce SUBIECTE se află pe agenda discuțiilor

Opt cazuri în Brașov

Opt cazuri de infectare cu COVID-19 au fost raportate, în ultimele patru zile, în şcolile braşovene, fiind vorba despre patru elevi şi patru persoane din rândul personalului angajat, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Valentin Bucur.

Potrivit acestuia, au fost afectate cinci clase, de la unităţi de învăţământ diferite, care au trecut la cursuri online, pentru o perioadă de 14 zile.

În 25 de localităţi din judeţul Braşov semestrul doi a început în scenariul verde, iar în 27, printre care şi municipiul reşedinţă - în scenariul galben. În 6 localităţi, printre care municipiul Codlea şi oraşul Ghimbav, cursurile au fost reluate pe scenariul roşu, în sistem online.

Două cazuri în județul Olt. Un elev și un angajat al unei școli

Un elev de liceu din municipiul Slatina şi un angajat de la o unitate şcolară din mediul rural se numără printre cele 42 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 raportate joi, potrivit unei informări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu, a precizat joi, pentru AGERPRES, că nu există legătură între cele două cazuri. Elevul şi angajatul din sistemul de învăţămînt confirmaţi cu COVID-19 sunt din localităţi şi unităţi diferite şi nu s-au prezentat în această săptămână la şcoală.

Un alt caz de COVID-19 în rândul elevilor a fost confirmat în urmă cu două zile, la un liceu din municipiul Slatina, pentru clasa din care face parte elevul respectiv fiind luată decizia desfăşurării cursurilor online.

Cinci elevi ai Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia, infectați

Cinci elevi ai Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia, unitate care îşi desfăşoară cursurile în scenariul verde, au fost testaţi pozitiv, o parte dintre ei fiind preluaţi de familii şi duşi acasă, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ioana Popa.

Potrivit acesteia, la întoarcerea la şcoală, toţi cei 461 de elevi au fost testaţi pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, iar cinci dintre ei au fost confirmaţi cu noul coronavirus.

"Cei cinci elevi au fost izolaţi la infirmierie. Doi au fost preluaţi de familii, urmând ca şi alţi elevi să fie duşi de părinţi acasă", a precizat Ioana Popa. Ea a adăugat că toţi cei cinci elevi sunt asimptomatici.

A fost declanşată o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacţilor direcţi. În ceea ce îi priveşte pe colegii de clasă, aceştia nu intră la categoria contacţilor direcţi, deoarece la ore s-a purtat mască de protecţie şi s-au respectat regulile de distanţare fizică, a explicat Ioana Popa. În schimb, sunt consideraţi contacţi direcţi câţiva colegi de cameră.

Unitatea de învăţământ este singura din Alba Iulia care se află în scenariul verde, restul şcolilor fiind în scenariul roşu.

Încă patru elevi infectați în școlile din județul Timiș

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Marin Popescu, a anunţat, joi, că patru elevi care au început şcoala în formatul clasic, în judeţ şi în Timişoara, au fost confirmaţi cu COVID-19, dar ţinând cont de perioada de incubaţie, aceştia ar fi fost infectaţi de dinaintea începerii semestrului doi.

Într-o singură clasă de la Sânnicolau Mare au fost suspendate cursurile.

Conform sursei citate, în rândul cadrelor didactice nu s-a înregistrat nicio infectare cu SARS-CoV-2.

"După 8 februarie, au fost confirmate patru cazuri de elevi cu COVID, respectiv, câte unul de clasa a VIII-a la Sânnicolau Mare, la clasa a XII-a de la Liceul Gătaia şi doi elevi din învăţământul primar din Timişoara. Ţinând cont de perioada de incubaţie, elevii au fost infectaţi înainte de data de 8 februarie. Nu există cazuri de profesori confirmaţi pozitiv. Numai cursurile clasei a VIII-a de la Sânnicolau Mare au fost suspendate", a precizat Marin Popescu.

Mai multe articole despre:
covid in scoli explozie covid scoala covid pandemie