MENIU

Explozie Beirut: Șeful vămii din port a fost arestat. Starea de urgență, prelungită cu o lună

Explozie Beirut

Șeful vămii din portul din Beirut, Baderi Daher, unde s-a produs explozia devastatoare din 4 august, a fost arestat. În total, în această anchetă au fost reținute peste 16 persoane. Bilanțul deflagrației a ajuns la 180 de decese și mii de răniți. Luni, autoritățile au decis prelungirea stării de urgență cu o lună, până pe 18 septembrie.

Baderi Daher a fost audiat patru ore și jumătate. Potrivit anchetatorilor, de peste șase ani, în port au fost stocate fără măsuri de precauție 2.750 de tone de nitrat de amoniu, care au provocat explozia. Printre cei reținuți se află predecesorul acestuia, Shafik Merhi, şi directorul portului, Hassan Kuraitim, amintește Agerpres.

Bilanțul exploziei a ajuns la 180 de morți și peste 6.000 de răniți. 300.000 de oameni au rămas fără locuințe, explozia provocând pagube masive în cea mai mare parte a capitalei libaneze. Deflagraţiile puternice au creat un crater cu o adâncime de 43 de metri. Explozia a fost auzită până în Cipru, iar cei mai mulți au crezut că este un atac cu bombă. 

A doua zi, guvernul a decretat starea de urgență. Astăzi, măsura a fost prelungită până pe 18 septembrie, conferind autorităților ”putere militară supremă” asupra tuturor forțelor de securitate din țară și responsabilitatea menținerii ordinii în această perioadă.

Pe fondul protestelor masive faţă de situaţia economică şi socială, guvernul din Liban a demisionat. 


Mai multe articole despre:
explozie beirut seful vamii