MENIU

Există dependență de ciocolată și specialiștii au înțeles de ce

Te numeri printre persoanele care nu pot trăi dacă nu mănâncă cel puțin o ciocolată pe zi? Află ce anume îți provoacă dependența de ciocolată și cum poate fi tratată aceasta.

Zahărul este carbohidrat, o categorie care include amidonul. Însă, zahărul nu este calculat doar în funcție de dulciurile pe care le mănânci, deoarece acesta se găsește în majoritatea alimentelor și băuturilor pe care le consumi. Din acest motiv, cercetătorii spun că corpul tău răspunde diferit la tipul de zahăr din produse.

De exemplu, zahărul dintr-un măr nu îți va face atât de mult rău precum zahărul de masă și nici nu îți va provoca o creșterea a glicemiei. Asta pentru că zaharurile mărului sunt în formă naturală.

La asta se raportează nutriționiștii atunci când citează indicele glicemic al unui produs alimentar. Un aliment cu un indice glicemic mare ridică glicemia mai mult decât un aliment cu un indice glicemic mediu sau scăzut.

De unde vine dependența de ciocolată

Oamenii de știință consideră că, de fapt, creșterea glicemiei este responsabilă pentru pofta pe care o simți. „Alimentele zaharoase și carbohidrații rafinați provoacă creșterea glicemiei din sânge. Trei-patru ore mai târziu, are loc un un ciclu în sânge, care pregătește creierul să te facă se vrei mai mult din aceste alimente", pune David Ludwig, medic și profesor de nutriție la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan.

În acest sens, Ludwig a realizat un studiu în cadrul căruia a analizat creierul a 12 bărbați supraponderali sau obezi după patru ore de la o gustare cu indice glicemic ridicat. Astfel, a descoperit o activitate crescută în regiunile creierului care răspund drogurilor.

Ulterior, el a cerut unui număr mare de studenți să identifice alimentele pe care le mănâncă atunci când vor să obțină reducerea emoțiilor negative sau creșterea plăcerii. Pe primul loc în preferințele studenților a fost ciocolata, apoi înghețata și cartofii prăjiți.

„Substanțele dependente au, de obicei, o potență mare și o rată de absorbție rapidă. nu există alimente substitutive care îți pot opri pofta de zahăr. Însă înlocuirea unui aliment cu indice glicemic mai mic poate împiedica ciclul de zahăr din sânge", a mai spus Ludwig.

Sursa

Mai multe articole despre:
ciocolata dependenţă zahăr