MENIU

Există apă în Univers, susțin specialiștii, dar este în cea mai bizară formă posibilă

După cum știi apa se poate afla în trei stări: lichidă, solidă și gazoasă. Ei bine, se pare că mai există un alt tip de apă care s-ar găsi în componența mai multor planete din Univers. Cât de importantă este această descoperire?

Oamenii de știință au realizat un experiment inedit în cadrul căruia au îndreptat unul dintre cele mai puternice lasere din lume asupra unei picături de apă. Astfel, au creat o undă de șoc care a crescut presiunea apei la milioane de atmosfere, iar temperatura acesteia la mii de grade.

Iar ceea ce a rezultat i-a uimit pe cercetători, deoarece aceasta nu a devenit un lichid extrem de fierbinte, așa cum se așteptau și nici nu s-a transformat în stare gazoasă. Totuși, ce s-a întâmplat atunci? Ei bine, atomii au înghețat și au format o gheață cristalină.

Forma ciudată de apă care s-ar putea afla și în componența planetelor Neptun și Saturn

Mai exact, această formă ciudată de apă se numește gheață supersonică, iar existența sa a fost confirmată și de specialiștii de la Laboratory for Laser Energetics din New York.

Mai mult, acestă gheață nu se aseamănă absolut deloc cu cea pe care o știi tu, ci este neagră, fierbinte, mai densă și cântărește aproape de trei ori mai mult decât gheața obișnuită. De asemenea, se formează la temperaturi care sunt la fel fierbinți precum suprafața Soarelui.

Gheața supersonică nu este un concept nou în lumea științifică, acesta a fost lansat acum mai bine de 30 de ani. Însă, noutatea este că acest tip de apă s-ar putea afla în componența mai multor planete din Univers, precum Uranus și Neptun.

Așadar, această descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum s-au format planetele din Univers și ce se află cu exactitate în compoziția lor.

Sursa

Mai multe articole despre:
apă Univers gheata supersonica