MENIU

EXCLUSIV - Scenariul PSD privind creșterea pensiilor: cu cât ar urma să crească VENITURILE celor mai săraci români

Dispute aprinse pe banii vârstnicilor

PSD ar urma să propună partenerilor de coaliție de la PNL o majorare cu 10% a pensiilor, potrivit surselor politice citate de Realitatea Plus. Social-democrații ar fi ajuns la concluzia că marja respectivă de creștere ar fi sustenabilă.

Potrivi surslor Realitatea Plus, PSD ar fi luat în calcul 3 scenarii privind majorarea pensiilor: cu puțin peste 5%, ceea ce ar fi însemnat, practic, ajustarea în funcție de rata inflației de anul trecut,  cu 10% și cu 15%. Ultima varinată a fost consideară total nesustenabilă, așa încât scenariul principal a rămas cel al unei majorări cu 10%.

În această variantă, valoarea punctului de pensie ar urma să ajungă la 1774 lei, iar pensia minimă ar crește de la 1.000 la 1.100 de lei. De pensia minimă beneficiază, în prezent, aproximativ 1 milion de români. 

Potrivit Realitatea Plus, în acest moment scenariile privind majorarea pensiilor sunt vehiculate doar în spațiul public, iar PSD și PNL ar urma să discute, cel mai probabil, cu cifrele în fața, la proxima ședință a Coaliției de guvernământ, ce va avea loc săptămîna viiotare.

Joi, ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat că în buget ar fi resurse pentru o majorare, chiar și peste rata inflației. Declarația vine după ce mai mulți lideri PNL și-au acuzat partenerii de Coaliție că le-ar vinde vârstnicilor iluzii.

Mai multe articole despre:
majorare pensii crestere pensii scenarii psd pnl