MENIU

EXCLUSIV Realitatea Plus: Cumulul pensiei cu salariul, modificări de ultimă oră. Turcan: Când voi prezenta proiectul, voi oferi și explicațiile

Casa Națională de Pensii Publice (foto: FB)

Jurnaliștii Realitatea Plus au obținut informații în exclusivitate de la negocierile purtate la Ministerul Muncii pentru interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat. Astfel, s-a propus ca nu toți cei care își doresc să rămână angajați la stat după vârsta de 65 de ani să poată face acest lucru. UPDATE: Întrebat despre aceste scenarii, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a precizat că nu vrea să comenteze, dar va oferi toate detaliile atunci când va prezenta și formă finală a proiectului.

Potrivit surselor Realitatea Plus, reangajarea în sistem pentru cei trecuți de vârsta de pensionare standard ar urma să se facă exclusiv prin concurs. Potrivit surselor citate de Realitatea Plus, ministrul Raluca Turcan a anunțat că vor exista și excepții de la interzicerea cumului pensiei cu salariul, una dintre ele vizându-i pe cei care au "mandate constituționale", așa cum sunt parlamentarii. 

Întrebată despre aceste scenarii, Turcan a precizat că nu va comenta informații pe surse. "Acest proiect va fi prezentat zilele următoare și azi nu aș dori să intru în detalii. (...) Nu aș putea să cofirm ceva pe surse", a precizat ministrul Muncii.

La discuțiile cu ministrul Muncii, sindicatele au venit cu o serie de propuneri suplimentare, cum ar fi posibilitatea plății cu ora pentru pensionarii care aleg să continue să lucreze în învățământ după vârsta de pensionare, potrivit Realitatea Plus.

Miercuri, premierul Florin Cîțu a anunțat că legea care va interzice cumul pensiei cu salariul pentru angajații din zona publică a fost pregătită deja de Ministerul Muncii, discutată în Coaliție și în viitorul apropiat va fi fie pusă în dezbatere publică.