MENIU

Europa de Nord, „măturată” de furtuna Ciara. Case inundate, fără electricitate, zboruri anulate

Europa, măturată de furtuna Ciara

Furtuna Ciara a lovit Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda și Germania cu vânturi puternice de intensitatea unui uragan și inundații. Mii de gospodării au fost afectate, iar zborurile și cursele maritime au fost anulate, orarul trenurilor a fost modificat, oamenii au rămas fără electricitate.

 

Vântul a atins deja o viteză de 130 de km pe oră în zonele afectate, potrivit Euronews.

Furtuna Ciara a adus în Irlanda și Marea Britanie ploi torențiale și vânt puternic, care la rafală a ajuns la 145 de kilometri pe oră. Valuri uriașe au inundat zonele de coastă. Mai multe râuri s-au revărsat în Anglia și Țara Galilor, după ce într-o singură zi a plouat cât într-o luna.

Traficul aerian din Regat a fost complet dat peste cap după ce sute de curse au fost anulate sau au avut întârzieri. Au fost afectate și traficul rutier și cel feroviar.

Toate trenurile către Liverpool au fost anulate.

În Germania, furtuna, cunoscută cu denumirea de "Sabine", a lovit deja puternic zona de sud-est din noaptea trecută, de duminică spre luni.  Regiuni întregi au fost sub cod portocaliu, roșu și chiar violet.  Meteorologii au anunțat vânt cu viteze ce vor ajunge la cel puțin 150 de km/oră.

În zona Bayern din landul Bavaria, furtuna a afectat liniile electrice, in gari, trenurile au fost oprite. Peste 50 de mii de gospodarii din Bayern sunt afectate, au ramas fara electricitate, potrivit presei germane. Trenurile au fost oprite, la fel și zborurile aeriene, anulate. Școlile sunt închise.

Potrivit estimărilor de duminică, furtuna era așteptată să lovească zona de nord Rhine-Westphalia.

Zborurile de pe aeroporturile din Frankfurt, Munich, Koln, Hannovra, Berlin, Dusseldorf și Bremen au fost afectate.

Prognozele meteo arată că ravagiile provocate de furtună vor continua la începutul acestei săptămâni, existând posibilitatea ca Irlanda de Nord și Scoția să fie lovite de ninsori, în timp ce temperaturile vor scădea.

În Belgia, furtuna a produs deja perturbări în mersul trenurilor, în timp ce meteorologii au emis cod portocaliu de vând și ploi, la fel ca în Olanda.

Ministerul Afacerilor Externe a emis de duminică  atenţionări de călătorie pentru cetăţenii români din Regatul Unit, Irlanda şi Olanda din cauza furtunii Ciara.

Mai multe articole despre:
furtuna Ciara Europa Sabine Germania