MENIU

Euronews: Ar putea deveni România viitorul nod energetic al UE?

Si daca Romania ar reveni pe harta hidrocarburilor? se intreaba ziaristii de la EuroNews, citaţi de Hotnews. In 2012, explorarile companiei petroliere OMV Petrom au scos la lumina zilei un enorm zacamant de gaze, in ape adanci, in largul tarmului romanesc, in Marea Neagra. In aceasta vara, un zacamant petrolier a fost descoperit mai aproape de tarm, fiind vorba de cea mai importanta descoperire din Romania in ultimii zece ani.

Exploatarea acestui aur negru ar putea redesena harta energetica europeana, potrivit EuroNews. Mariana Gheorghe, presedintele OMV Petrom, este convinsa de acest lucru: "Am aici un esantion din titeiul extras din putul Marina-1 care ne reda increderea in potentialul Marii Negre pentru Europa. In plus, speram ca descoperind si exploatand gazul din Marea Neagra, Romania va scapa de importurile de gaze. Si dincolo de asta, daca aceste cantitati descoperite se dovedesc importante, aceste descoperiri ar putea acoperi o parte din consumul european".

Ucraina se baza si ea pe descoperirea de zacaminte de hidrocarburi offshore, dar anexarea Crimeii in martie a pus capat acestor vise.

O alternativa la gazul rusesc

Romania isi produce marea majoritate a gazului pe care il consuma, neimportind decat mai putin de 20 % din Rusia. In conditiile in care increderea in partenerul rus este pusa sub semnul intrebarii in fiecare zi, noi zacaminte offshore s-ar putea dovedi vitale. Profesorul Silviu Negut crede ca Romania are vocatia de a deveni un hub energetic a Uniunii Europena. Ramane un singur obstacol de depasit: "actiunea agresiva a Rusiei pentru a controla toata energia din regiunea Marii Negre ... Cred ca UE ar trebui sa actioneze ca un bloc regional unit. Aici este solutia, nicaieri in alta parte".

Mai mult pe Hotnews

Mai multe articole despre:
petrol Rusia România Ucraina gaze nod energetic