MENIU

Europa, în prag de Sărbători: Ce RESTRICȚII sunt în vigoare și unde au fost decise RELAXĂRI

Coronavirus

Europa se confruntă în momentul de față cu noua variantă a COVID-19 Omicron, care se răspândește cu rapiditate stârnind îngrijorare la nivelul autorităților centrale și locale și ducând la un nou val de restricții, pornind de la competiții sportive fără public, limitarea adunărilor, a ieșirilor în pub-uri și cluburi și până la petreceri de Crăciun în format restrâns, în familie. Sunt însă și state care merg pe o politică ceva mai permisivă înainte de Crăciun și Revelion.

În Germania, spre exemplu, ministrul Sănătății Karl Lauterbach a declarat: „Fără izolare înainte de Crăciun”, asigurând că un nou set de măsuri urmează să fie impus din 28 decembrie, relatează G4Media.ro.

Restricțiile pentru nevaccinați nu se vor schimba în această țară: aceștia vor putea intra, în continuare, doar în supermarketuri și farmacii, și doar cu un test pe mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală se aplică noi măsuri. Printre acestea se numără și faptul că nu se pot organiza întâlniri acasă cu grupuri mai mari de 10 persoane. Petrecerile de An Nou sunt și ele interzise, la fel și  artificiile, iar ​​discotecile și cluburile sunt închise. În plus, toate evenimentele sportive se vor desfășura fără public. Restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate.

În Franţa, guvernul accelerează „permisul de vaccinare”, care ar trebui să fie discutat în Parlament până în prima jumătate a lunii ianuarie. Incidența a ajuns la 545 de cazuri pe săptămână la fiecare 100.000 de locuitori, iar în capitala Paris incidența s-a dublat chiar, varianta Omicron acoperind acum 20% din cazurile noi.

Pentru prima dată din luna mai, au fost peste 3.000 de pacienți la Terapie intensivă. În acest context extrem de tumultos, anunțul președintelui Emmanuel Macron privind un „permis de vaccinare” în ianuarie a avut efectul scontat: rezervările pentru prima doză s-au dublat și ajung acum la aproximativ 26.000 pe zi. În plus de asta, s-a discutat și ipoteza de a face vaccinarea obligatorie la locul de muncă, dar guvernul a precizat marți că versiunea inițială a textului nu prevede acest lucru.

În Marea Britanie, Sadiq Khan, primarul Londrei, a anulat Revelionul din Trafalgar Square. De cealaltă parte,  guvernul condus de Boris Johnson pare să dorească să permită cetățenilor să sărbătorească Crăciunul.

„Nu există date care să justifice măsuri mai stricte de Crăciun”, a afirmat Johnson.

În Austria, Viena a revenit la viață: magazinele s-au redeschis, o dată cu piețele de Crăciun. De sărbători sunt permise până la 25 de persoane, însă numai dacă sunt vaccinate. După trei săptămâni de izolare națională, care s-a încheiat pe 12 decembrie, infecțiile au scăzut dramatic, de la 13.000 de cazuri zilnice la sfârșitul lunii noiembrie, la mai puțin de 2.000 actuale, iar restricțiile stricte rămân în vigoare doar pentru cei nevaccinați.

În timp ce Austria se redeschide pe plan intern, au fost introduse limite mai stricte pentru cei care sosesc din străinătate: această țară este una dintre cele 8 țări UE, alături Italia, Portugalia, Grecia, Cipru, Irlanda, Letonia și Suedia, care prevăd obligația unui test negativ pentru toți călătorii care sosesc din alte state ale Uniunii, inclusiv dacă sunt vaccinați.

Cele mai dure restricții sunt aplicate, din caâte se pare, în Olanda. Aici, restaurantele, cluburile, cinematografele, muzeele și teatrele sunt închise. De Crăciun, olandezii vor putea primi acasă doar 4 oaspeți.