MENIU

Eurobarometru: Românii, printre cetățenii UE care folosesc cel mai puțin autoturismul

<p>Eurobarometru: Rom&acirc;nii, printre cetățenii UE care folosesc cel mai puțin autoturismul</p>

Românii se află printre cetățenii statelor UE care folosesc autoturismul cel mai puțin, pentru transportul zilnic, relevă un sondaj Eurobarometru, emis recent de Comisia Europeană, informează HotNews.ro.

Potrivit cercetării publicate, în decembrie 2014, 40% dintre respondenții români au declarat că folosesc autoturismele pentru deplasările de zi cu zi. Astfel, între cetățenii celor 28 de state ale Uniunii Europene, românii sunt pe antepenultimul loc în privința folosirii autoturismului pentru deplasările zilnice, ultimii în Uniunea Europeană fiind ungurii (33%) și letonii (38%).
Ungurii sunt, însă, pe locul al treilea, în UE, în ceea ce privește preferința pentru bicicletă (22%), spre deosebire de români, care utilizează acest mijloc de transport în mică măsură (7%).

La pol opus se plasează ciprioții (85%), irlandezii (73%) și slovenii (71%) care se urcă zilnic, la volan, cel mai mult. 

Pe de altă parte, românii și polonezii sunt pe locul al doilea, în UE, în privința preferinței pentru transportul urban în comun (29%). În schimb, cei care folosesc cel mai des transportul urban în comun sunt letonii (31%).

Mersul pe jos este preferat de români, în proporție mare comparativ cu cei mai mulți europeni. 23% dintre respondenții români s-au declarat pietoni, fiind pe locul al doilea în UE, la egalitate cu portughezii. Primul loc, în UE, este împărțit de spanioli și bulgari (25%), în privința preferinței pentru mersul pe jos.

Olandezii, în schimb, preferă mersul pe bicicletă (36%), la care sunt primii în UE, în loc să meargă pe jos, la care sunt ultimii (4%).

 

Mai multe pe HotNews.ro.