MENIU

Euro, cea mai mică paritate în raport cu dolarul din ultimii 20 de ani. Cele 2 valute sunt aproape egale

Euro a ajuns la nivel de alertă

Euro a atins marţi cea mai scăzută cotație din ultimii 20 de ani, în raport cu dolarul amercian. Cele mai folosite valute la nivel mondial au fost aproape la paritate, ca urmare a tensiunilor de pe piaţa energetică provocate de războiul din Ucraina.

În condiţiile în care euro a coborât până la un curs de 1,03 dolari, moneda euro evoluează în prezent la un nivel nemaivăzut de la finele lui 2002, când existau încă numeroase necunoscute cu privire la noua monedă europeană, scrie AFP, citată de Agerpres.

De vină pentru deprecierea euro sunt riscurile create de invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţului gazelor naturale pe care a provocat-o invazia rusească.

Deprecirea euro are legătură directă cu faptul că activitatea economică în zona euro a încetinit puternic în luna iunie în sectorul privat, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni.

Depreciere a fost mai puternică decât în 2016, când criza datoriilor suverane din zona euro şi ulterior votul în favoarea Brexitului au generat îngrijorări cu privire la o destrămare a Uniunii Europene.

În plus, inflaţia nu ar urma să se calmeze în perioada următoare, având în vedere că preţurile la energie continuă să crească, în special din cauza unei greve din Norvegia care limitează producţia de hidrocarburi.t.

În acest context, orice apreciere a monedei euro trebuie văzută ca "o revenire pe termen scurt", avertizează Fawad Razaqzada, analist la StoneX, care se teme că în absenţa unor modificări majore pe frontul ucrainean sau din partea BCE, moneda euro îşi va continua deprecierea.

Mai multe articole despre:
euro dolar paritate criza scadere