MENIU

Eugen Teodorovici, atac la liberali, de pe scena congresului PSD

<p>Orlando Teodorovici la Congresul PSD. Foto: Cristian Otopeanu</p>

Ministrul FInanțelor, Eugen Teodorovici, i-a taxat pe liberali de la tribuna congresului de sâmbătă al PSD: „Să-i aplaudăm pe românii care au fost jigniți de liberali!”.  În continuare, președintele executiv al PSD a apelat la un discurs plin de figuri de stil, citate pentru a convinge audiența social-democrată, dar și pe românii din țară și din diaspora.

Eugen Teodorovici le-a cerut social-democraților din sala congresului să-i aplaude pe bugetarii din România pentru a arăta diferența de abordare față de PNL. Președintele executiv al PSD și ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, și-a continuat războiul cu liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu, la Congresul PSD.

„Aş vrea să vă rog să îi aplaudăm pe cei peste un milion de români de bună-credinţă, care lucrează in sectorul bugetar - profesori, medici, pompieri, români de bine, care lurează în această ţară şi care au fost jigniţi în mod nejustificat de colegii de politică din PNL”, și-a început discursul Eugen Teodorovici. 

„Le mulţumesc, chiar dacă de multe ori sunt mai drastic, pot să vă spun că am trăit printre ei mai mult timp și vă garantez că sunt oameni care muncesc cu sufletul pentru țara asta”, a mai adăugat social-democratul.

A continuat cu acuzațiile la adresa liberalilor: „E adevărat şi mai ales trist că vorbim despre un Partid Naţional Liberal care nu-şi mai onorează trecutul istoric. Este important ceea ce face istoria din noi şi ceea ce facem noi cu ceea ce face istoria din noi. Spunea cândva Octavian Paler şi acesta e crezul meu pe care l-am pus la temelia carierei mele”.

Atacul lui Teodorovici vine după ce, în urmă cu câteva zile, Florin Cîţu, liderul senatorilor PNL, a declarat că salariile bugetarilor sunt duble comparativ cu cele din sectorul privat. Cîțu a spus atunci că bugetarii ar trebui să fie de acord să lucreze fără a primi vouchere, tichete de vacanţă, sporuri şi pensii speciale. 

În continuare, Teodorovici a lăudat-o pe Viorica Dăncilă, candidatul PSD pentru prezidențialele din toamnă, și a declarat că PSD poate reface România.

„PSD e identificat ca un fel de moștenitor al unui rău istoric de după 1989. Noi suntem cei care putem și trebuie să schimbăm aceasta percepție. Trebuie să recâștigăm încrederea românilor. Am promis un președinte al tuturor românilor și eu cred din tot sufletul că așa va fi. Avem un om capabil să înfrunte cele mai dure obstacole. Viorica Dăncilă este un om care a pus itenresul țării mai presus de orice”, a spus Teodorovici.

Despre colegii săi de partid, Teodorovici a mai spus că PSD are oameni harnici și pricepuți, spre deosebire de acești absenți nepricepuți ai dreptei, referindu-se la liberali. 

Pentru a fi cât mai convingător de pe scena congresului a început să enumere „realizările” guvernării PSD: „Toată România muncește, PSD a creat un sfert de milion de locuri de muncă. Trebuie să întărim dialogul cu mediul de afaceri, dar fără a pune vreodată în balanță veniturile populației cu încadrarea într-un indicator economic. Am oprit exodul medicilor, profesorii câștigă mai mult cu 15%, pensiile au crescut, cresc iar de la 1 septembrie și se vor dubla din 2021”.

„Îndrăznesc să cred într-o Românie mai bună, lupt și insist pentru o Românie mai puternică. Am susținut o Românie la egalitate cu celelalte state din UE”, a ținut să mai spună Eugen Teodorovici.

Nu i-a uitat nici pe românii de peste graniță, și pentru asta a apelat la mai multe figuri de stil.

„Diaspora a început să vină acasă pentru că aici au de muncă, sunt alături de cei dragi și le este bine. Trebuie să recâștigăm încrederea românilor, dar trebuie să ne asigurăm că suntem uniți. Nu cu biciul, nu cu parul, nici cu ipocrizia și manipularea atât de prezente. PSD va urma calea dialogului cu toți românii. (...) Vântul stinge lumânarea, dar întețește focul. Vrei să fii focul și îți dorești să bată vântul!”.

De asemenea, Teodorovici i-a îndemnat pe români să fie „mai puțin latini" și să devină „mai pragmatici”.

Al doilea congres al PSD din epoca „post-Dragnea” s-a desfășurat sâmbătă, 24 august, la Palatul Parlamentului, pentru lansarea oficială a Vioricăi Dăncilă la prezidențialele din acest an. Viorica Dăncilă a fost aleasă pe 23 iulie candidat al PSD în Biroul Politic Național, apoi a fost validată în Comitetul Executiv. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.