MENIU

BAC 2016. E "Moromeții" roman psihologic? Ce se întâmplă dacă ai ales acest roman la română

Un mesaj trimis către realitatea.net de un elev absolvent de profil uman care a susținut luni, 4 iulie 2016, proba la română la examenul de BAC 2016 ne-a determinat să încercăm să răspundem la întrebarea din titlu.

Iată mesajul primit de noi, după proba la română de la BAC 2016:

Buna ziua. Astazi am sustinut examenul de bacalureat la LIMBA SI LITERATURA ROMANA-profil UMAN. La Subiectul al III-lea trebuia sa redactam un eseu despre un roman psihologic fara a specifica autorul, anul sau perioada despre romanul pe care trebuia sa il scriem. Din surse sigure precum carti si portofolii, dar si de pe internet se observa faptul ca si romanul "MOROMETII" este un roman psiholog. Intrebarea este "se puncteaza?"
Multi dintre elevii ce au sustinut azi examenul de bacalaureat au scris despre "MOROMETII" fiind siguri ca acest roman este psihologic.

Astept raspunsul dumneavoastra. Multumesc!

Un profesor de română spune că și ”Moromeții” e un roman psihologic. Iată și de ce. Explicația îi aparține profesorului Toma Tutea, de la Liceul Teoretic I.L.Caragiale, din județul Dâmbovița.

“Moromeţii" este un roman realist de factură psihologică. El prezintă, veridic, viaţa socială dintr-un sat de câmpie înaintea izbucnirii celui de-al doilea Război Mondial (volumul I) şi după război (volumul al doilea), accentuând existenta patriarhală a tărănimii, dar şi transformările sociale la care este supusă (reformele socialiste).
Ampla creaţie înglobează elemente tradiţionaliste şi moderne. Omniscienţa şi ubicuitatea narativă, relatarea obiectivă, la persoana a treia, se asociază cu perspectiva personajelor - reflector (tatăl Ilie, în primul volum, şi fiul. Niculae, în cel de-al doilea), perspectivă subiectivă care o dublează pe cea a naratorului, fiind diminuată astfel obiectivitatea. Apar, de asemenea, elemente de analiză psihologică, redate prin intermediul stilului indirect sau stilului direct (monologul).”, scrie profesorul pe blogul său, tomatutea.blogspot.ro.

Caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic a fost unul dintre cele trei subiecte propuse astăzi la BAC 2016, la proba de limba și literatura română. Baremul edu.ro nu a arătat care sunt romanele care se încadrează în cerințe, de aceea realitatea.net a scris articolul de aici

Elevii care au ales romanul ”Moromeții” la subiectul 3 de la BAC au inițiat chiar și o petiție online pentru ca profesorii să le puncteze caracterizarea. Petiția poate fi consultată AICI

Mai multe articole despre:
BAC 2016 Română roman psihologic