MENIU

Este masacrul secolului 21. "Ghouta de Est, o altă Srebrenica"

Ghouta de Est, sub bombardamente

Bombardamentele regimului sirian și ale aliatului sau rus au ucis peste 250 de civili în două zile în enclavă rebelă din apropierea Damascului, iar presa internațională denunță lipsă de răspuns din partea comunității internaționale.

În timp ce Ghouta de Est nu mai termină să-și numere morții și răniții în a patra zi a ofensivei forțelor aeriene siriene în această enclavă de la periferia Damascului, unde au fost asediați, din 2013, 400.000 de locuitori, paralizia comunității internaționale, care nu reușește să adopte o poziție comună împotrivă masacrelor, a făcut presa internațională să reacționeze, potrivit Rador, care citează Le Monde.

O paralizie denunțată de cotidianul britanic "The Guardian", într-un articol intitulat "Ghouta de Est este o altă Srebrenica și, încă o data, noi ne facem că nu vedem". Consacrându-și "prima pagină" acestui subiect, cotidianul face o paralelă cu asediul enclavei Srebrenica, în timpul războiului din Bosnia, în iulie 1995, care a condus la masacrarea a peste 8.000 de bărbați și adolescenți sub ochii unei comunități internaționale care "s-a făcut că nu vede".

"Cu fiecare copil care moare, cu fiecare act de barbarie care rămâne nepedepsit, Ghouta de Est seamănă din ce în ce mai mult cu ceea ce Kofi Annan a numit odată cea mai gravă crimă săvârșită vreodată în Europa după 1945. Ghouta de Est este pe cale să devină Srebrenica siriană. La Srebrenica, aproximativ 8.000 de bărbați și adolescenți musulmani au fost masacrați în câteva zile. Curtea Penală pentru fostă Iugoslavie a declarat ulterior că aceste crime constituie un genocid. Comunitatea internațională știa foarte bine ce făcea generalul Radko Mladic [comandantul șef al armatei Republicii Sârbe din Bosnia] și că un masacru era iminent. Și s-a făcut că nu vede. Agonia Ghoutei de Est (...) este mai lentă, dar ignorată în același mod. Încă o data, civili, inclusiv mulți copii, sunt masacrați. Încă o data, puterile occidentale, cu forțe prezente în țara, refuză să intervină. Încă o data, Organizația Națiunilor Unite este neputincioasă", scrie jurnalistul Simon Tisdall.

Și conchide: "Astăzi, în Ghouta de Est, la fel că în 1995 la Srebrenica, sunt comise crime abominabile care ar putea constitui un genocid. În noiembrie 2017, finalmente, Mladic a fost recunoscut vinovat de genocid și condamnat la Haga. A durat douăzeci și doi de ani. Câți copii vor trebui să mai moară înainte de a se face dreptate în Siria?"

Postul american de televiziune CNN reia această comparație cu situația din Bosnia într-o analiză intitulată "Eșecul comunității internaționale cu privire la Ghouta de Est", estimând că este vorba despre "un punct de cotitura comparabil cu alte momente critice pentru drepturile omului din ultimii douăzeci și cinci de ani", scrie Hotnews.ro.

Mai multe articole despre:
Siria Ghouta de Est