MENIU

Este aspirina un medicament minune? Ce spun medicii

Este aspirina medicament minune? Imaginați-vă că oamenii de știință ar face anunțul descoperirii unui tratament ieftin care poate să salveaze multe vieți și ar putea reduce costurile sistemelor de sănătate! În plus, fără rețetă. 

Probabil sună prea bine pentru a putea fi adevarat. Dar, potrivit unui nou studiu, acest medicament este aspirina. Statisticile arată că sub jumătate dintre oamenii care ar trebui să o folosească o și fac. Americanii s-au întrebat care ar fi impactul creșterii utilizării aspirinei în ce privește longevitatea, sănatatea, costurile cu asistența medicală.

Pentru asta, ei au monitorizat două mii de persoane între 51 și 79 de ani care au folosit aspirina peste 20 de ani. Rezultatele sunt uimitoare: aspirina a prevenit 22 de cazuri de boli de inimă, a redus cu 8 cazurile de cancer, a prelungit speranța de viață la nivel național cu aproximativ 4 luni. Efectul este acela că în anul 2036 vor fi în viață un plus de 900.000 de locuitori față de situația în care nu ar fi crescut utilizarea aspirinei, adică o economie de 700 de milioane de dolari.

 

Este adevarat că și aspirina are contraindicații. Pot aparea reacții alergice sau iritații stomacale. Studiul a evaluat impactul dozelor mici, adică 85 de mg. pe zi, doza pentru copii. Pot fi recomandate doze mai mari în funcție de condiția medicală, dar cresc și riscurile. În plus, aspirina poate interacționa cu alte medicamente. De exemplu, daca se ia o doză mică de aspirină pentru inimă și ibuprofen pentru artrită este important ca ibuprofenul să fie luat cu cel puțin 30 de minute după aspirină sau cu mai mult de 9 ore înainte.

Pentru cei cu risc cardiovascular, inclusiv pentru cei care au avut un atac de cord sau accident vascular, aspirina este recomandata pentru a se reduce recidiva. Unii recomanda doze mici peste 50 de ani.

Orientari mai conservatoare fac recomandări și în funcție de vârstă și de riscul unui atac în următorii 10 ani. Nu este destul de clar de ce oamenii iau sau nu aspirina preventiv. Poate fi o combinație de factori. Prea puțini știu că este recomandabilă, mai există scepticismul, îngrijorare pentru efecte secundare, precedent de reacție alergică. Potrivit acestui studiu, majoritatea iau pastila doar dacă au certitudini. În ce ne privește, este bine că discuția există!

Mai multe articole despre:
aspirină fresh refresh