MENIU

Eşecul guvernării Ponta: investiţii TĂIATE la jumătate, ADIO autostrăzi

“Bugetul anului 2014 este un buget bazat pe investiţii”, anunţa guvernul Ponta în urmă cu un an. Obiectivul a fost, însă, ratat.

Finanţările pentru drumuri şi autostrăzi au scăzut dramatic, ca şi atragerea fondurilor europene, din cele 40 de miliarde promise pentru investiţii, fiind efectiv cheltuite doar jumătate, cu impact negativ pentru economie, scrie Capital.ro.

Prin actul fundamental al guvernării- bugetul – care exprimă viziunea de administrare şi dezvoltare a ţării, cabinetul Ponta promitea, în urmă cu un an, investiţii publice de  40 miliarde de lei, însemnând 6% din PIB. După 10 luni, suma cheltuită reprezintă jumătate: 20,3 miliarde de lei.

În raportul privind situaţia macroeconomică care stă la baza proiectului de buget, Ministerul de Finanţe anunţa că bugetul anului 2014 “este un buget bazat pe investiţii, anul 2014 fiind primul an în care investiţiile publice vor depăşi deficitul bugetar de 3 ori” şi că va avea loc “stimularea creşterii economice prin creşterea investiţiilor publice”.

Numai că de la strategie la punerea ei în aplicare, situaţia s-a schimbat radical.

Prăbuşirea investiţiilor a erodat creşterea economiei. Statisticile privind evoluţia PIB în 2014 au fost revizuite în creştere, însă cifrele sunt contestate de economişti care consideră că au fost cosmetizate. Mai multe...

 

Mai multe articole despre:
investiţii guvernul Ponta