MENIU

Erdogan îl sfidează pe Trump în Siria, chiar dacă riscă un conflict cu trupele SUA

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a avertizat, miercuri, că ţara sa îşi va extinde operaţiunea militară în Siria, un gest ce ar putea aduce forţele turce în confruntare cu cele ale Statelor Unite, în condiţiile în care cele două state sunt membre NATO. Operaţiunile aeriane şi terestre lansate de Ankara în urmă cu cinci zile, în regiunea siriană Afrin, îi vizează pe luptătorii kurzi din gruparea YPG, susţinuţi de SUA, arată Rador.

O înaintare a Turciei ar putea ameninţa planurile Washingtonului de a stabiliza o parte din nord-estul Siriei.

Forţele turce şi aliaţii acestora din Siria au lansat aşa-numita operaţiune „Ramura de Măslin” pentru că Ankara consideră YPG o prelungire a grupării militante kurde care duce o insurgenţă de trei decenii în sud-estul majoritar kurd al Turciei.

Pe de altă parte, luptătorii sirieni care se îndreaptă către linia întâi, pentru a înfrunta un eventual atac turc, sunt în legătură cu coaliţia condusă de SUA, care apără oraşul Manbij, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al sirienilor.

Zeci de combatanţi au fost ucişi de când Turcia şi-a lansat ofensiva, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citând surse din toate părţile implicate. Aceeaşi organizaţie a precizat că bombardamentele şi raidurile aeriene ale Turciei în Afrin au ucis 28 de civili.

 

Mai multe articole despre:
SUA Turcia ERdogan trump