MENIU

"Era imposibil să respectăm normele de poluare". Doi ingineri VW, în spatele scandalului monstru

Ingineri auto

Doi ingineri de top ai Volkswagen (VW), care au constatat că nu pot concepe motoare diesel în conformitate cu reglementările de mediu din SUA, se află în centrul investigaţiei lansate de grupul german în scandalul provocat de instalarea unui software care reduce emisiile poluante în timpul testelor.

Cei doi, Ulrich Hackenberg, inginerul şef al Audi, şi Wolfgang Hatz, proiectantul motoarelor Porsche pentru automobilele de Formula 1, se află printre inginerii suspendaţi în cadrul investigaţiei legate de scandalul emisiilor, au declarat două persoane apropiate situaţiei, citate de MarketWatch.

Hackenberg şi Hatz, care nu au răspuns solicitărilor de comentarii, sunt consideraţi doi dintre cei mai străluciţi ingineri din industria germană. Ei au fost numiţi directori pentru cercetare şi dezvoltare în grupul VW la scurt timp după ce Martin Winterkorn a devenit director general, în ianuarie 2007, potrivit Mediafax.

Cativa ingineri Volkswagen au admis ca au instalat pe masini soft-ul care pacalea emisiile, scrie Le Monde, care noteaza ca nu se stie inca cine a comandat toata actiunea.

Reuters citeaza surse care spun ca miercuri consiliul de supervizare se va intruni pentru a discuta primele rezultate ale anchetei interne, potrivit 0-100.ro. Volkswagen a suspendat aproximativ zece manageri in scandalul emisiilor si permite clientilor pe site-ul german sa vada daca masina este afectata de scandal. Solutia tehnica de rezolvare nu a fost anuntata.

Ziarul german Bild scrie ca sunt cativa ingineri care au marturisit ca au instalat soft-ul pe masini in 2008. Inginerii spun ca era imposibil din punct de vedere tehnic ca motoarele diesel EA 189 – dezvoltate de Volkswagen in 2005 – sa respecte normele de emisii si sa se incadreze si in imperativul de cost.

De aceea s-a decis sa fie utilizat programul care pacaleste testele. insa problema este ca marturiile inginerilor nu aduc lumina asupra intregului scandal fiindca tot nu se stie cine a ordonat totul.

Volkswagen va tine miercuri o intalnire importanta a consiliului de supervizare şi atunci vor fi dezbatute si primele rezultate ale anchetei interne, scrie sursa citata.

Mai multe articole despre:
Volkswagen Scandalul Volkswagen