MENIU

Epidemia de coronavirus zdruncină economia Statelor Unite. Cea mai gravă contracție de la Marea Recesiune

Economia SUA, în scădere abruptă din cauza epidemiei de coronavirus

Coronavirusul lasă urme grave în economia americană. După primele patru luni ale anului a fost înregistrată cea mai mare scădere a economiei SUA după Marea Recesiune din 2008. Produsul Intern Brut al Statelor Unite a scăzut cu aproape 5 la sută în primul trimestru. SUA sunt cele mai afectate din lume de COVID-19, peste un milion de americani s-au îmbolnăvit până acum, iar peste 61 de mii dintre ei și-au pierdut viața.

 

Produsul Intern Brut al Statelor Unite a scăzut cu 4,8% în primul trimestru al anului, mai mult decât se așteptau analiștii. Aceștia vorbesc despre o nouă recesiune, potrivit CNN.

Pandemia de coronavirus  a oprit sectoare întregi ale economiei, potrivit unei estimări preliminare a departamentului pentru Comerț.

Este cea mai mare contracție economică de la criza financiară care a lovit SUA în 2008, declanșată în ultimul trimestru al acelui an.

Cea mai mare economie din lume a fost afectată mai ales în ultimele săptămâni din martie, de pandemia de coronavirus, care a dus la închiderea unor sectoare economice în încercarea de stăvilire a răspândirii maladiei.  A fost afectat și consumul foarte mult.

Datele au fost anunțate miercuri de Biroul de Analiză Economică (BEA), care a concluzionat că impactul total al pandemiei nu a putut fi cuantificat în actuala estimare a evoluției PIB-ului. Prima revizuire a datelor e prevăzută peste o lună, pe 28 mai. 

„Asa ca cei sase ani de crestere economica s-au sfarsit si este aproape sigur ca America se află intr-o recesiune profunda”, mai apreciază CNN. 

Statele Unite sunt țara cu cel mai mare număr de imbolnăviri și decese din cauza infectării cu COVID-19 din lume. De la începutul epidemiei de coronavirus în SUA, până joi erau confirmate 1.065.739 de cazuri de infectare, dintre care aproiape 19 mii in stare critica,  și erau raportate 61.715 de decese. Tot până joi se vindecaseră peste 147 de mii de americani.