MENIU

Emil Hurezeanu: „Răbdarea noastră nu este fără sfârșit” - Decizia finală a Austriei pentru aderarea României la Schengen

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria

Austria ar putea da până la finalul anului un răspuns cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen. Declarația îi aparține ambasadorului român la Viena. „Răbdarea noastră nu este fără sfârșit”, a transmis Emil Hurezeanu, relatează Realitatea PLUS.

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, avertizează că situația va fi „mai complicată” anul viitor pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. Și de aceea este nevoie de pași concreți, o foaie de parcurs din partea Austriei pentru aderarea în acest an. Declarațiile au fost făcute presei austriece de șeful misiunii diplomatice din Viena.

Emil Hurezeanu spune susține că anul viitor va fi mai greu pentru un calendar privind aderarea la Schengen pentru că vor avea loc alegeri în mai multe țări din Uniunea Europeană, inclusiv in Austria și România.

Ambasadorul României la Viena spune că se așteaptă la un răspuns mai clar din partea autorităților de la Viena, ca să se angajeze mai concret în aderarea României la Schengen și în descrierea pașilor ce ar trebui să fie făcuți. Emil Hurezeanu susține că „avem nevoie de o foaie de parcurs”.

„Politicienii austrieci vorbesc la Bruxelles mereu despre solidaritate, unitate şi răbdare strategică. Dar răbdarea noastră nu este fără sfârşit. Nu vrem să mai aşteptăm încă doi-trei ani. Ceea ce ne trebuie, este un plan concret. (...) Lăsând în urmă furia şi emoţiile prezente după veto. Dar nu vrem să aşteptăm până când spaţiul Schengen va fi reformat la nivelul UE. Suntem pregătiţi să colaborăm ca parteneri. Este fezabilă crearea unui nou centru la graniţa sârbă pentru a-i trimite înapoi pe refugiaţi. Însă în cazul în care ministrul Karner va veni la noi şi ne va spune, ca şi în Bulgaria, că trebuie să construiţi un gard la frontieră exact în acest loc, nu vom fi pătrunşi de entuziasm”, a declarat Emil Hurezeanu, într-un interviu acordat revistei austriece Profil, potrivit RADOR.

Ambasadorul României la Viena a explicat că se așteaptă ca pe parcursul anului 2023 să vină un răspuns din partea Austriei, la o declarație în luna iunie și la o decizie concretă în a doua jumătate a acestui an. 

„Vrem să fim trataţi ca parteneri la nivel de egalitate. Vrem de asemenea să ni se spună că anul acesta mai există încă o posibilitate. (...) O declaraţie prin iunie, iar în al doilea semestru, la o decizie concretă. Anul viitor ar fi foarte complicat. Pretutindeni vor avea loc alegeri – la nivel UE, în Austria, în România. Ne aflăm într-o situaţie dificilă din cauza războiului, a scumpirilor şi a veto-ului. Ne vom confrunta cu un populism intensiv atât în România, cât şi în alte părţi ale Europei”, a punctat Emil Hurezeanu în același interviu.

Pe 8 decembrie 2022, la Consiliul JAI, la votul pentru aderarea României în Spațiul Schengen,  Austria s-a opus intrării țării noastre, la care s-a adăugat și votul împotrivă al Olandei. Aceasta a explicat ulterior că a votat împotriva aderării Bulgariei, care este însă la pachet cu România.