MENIU

Embargoul asupra petrolului rusesc tulbură apele: noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, AJUSTAT de UE - SURSE

Petrolier rusesc / Captură Twitter Seer Media

Comisia Europeană a propus o serie de modificări la embargoul pe care îl are în vedere cu privire la petrolul rusesc, în încercarea de a convinge şi statele membre reticente să sprijine noile sancţiuni.

Astfel, conform noilor propuneri revizuite, discutate chiar la această oră de ambasadorii la UE ai statelor membre, Ungaria, Slovacia şi Cehia vor avea la dispoziţie mai mult timp pentru a se adapta la embargoul avut în vedere de executivul comunitar şi, de asemenea, vor beneficia de ajutor pentru a-şi moderniza infrastructurile petroliere, susţin surse citate de Reuters, relatează Agerpres.

De asemenea, modificările includ şi o perioadă de tranziţie de trei luni înainte de a fi interzise companiilor din UE să transporte petrol rusesc, faţă de planurile iniţiale care prevedeau o perioadă de tranziţie de o lună, a adăugat una din surse.

Sursele susţin că în conformitate cu noile propuneri, Ungaria şi Slovacia vor putea să cumpere petrol rusesc livrat prin conducte până la finele anului 2024, iar Cehia va putea să facă acelaşi lucru până la finele lunii iunie 2024.

Propunerea iniţială a Comisiei preciza că ţările UE ar fi urmat să înceteze să mai cumpere petrol rusesc la şase luni după adoptarea embargoului şi să pună punct importurilor de produse petroliere rafinate din Rusia până la finele acestui an.

Tot conform planurilor iniţiale, Ungaria şi Slovacia ar fi beneficiat de o perioadă de tranziţie până la finele lui 2023.

Din câte se pare, Bulgaria a solicitat şi ea să beneficieze de o excepţie dar solicitarea sa a fost respinsă, "pentru că nu a putut oferi un motiv". Celelalte trei ţări care au primit o perioadă de tranziţie mai mare "au o problemă reală", a afirmat un oficial european.

Pentru a intra în vigoare, cel de-al şaselea pachet de sancţiuni propus de Comisia Europeană va trebui să fie aprobat de toate cele 27 de state membre.