MENIU

Elevii români învaţă din ce în ce mai puţin: Anul şcolar 2017-2018, cel mai scurt din ultimii 10 ani

Elevii români învaţă din ce în ce mai puţin: Anul şcolar 2017-2018, cel mai scurt din ultimii 10 ani

Elevii români învaţă din ce în ce mai puţin. Anul şcolar actual a ajuns la 167 de zile de cursuri, cel mai mic nivel din ultimii zece ani. Iar, pentru anul viitor, ministrul Educaţiei a pregătit o structură şcolară și mai redusă, mai exact cu o săptămână.

Suspendarea cursurilor din cauza vremii şi simulările pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională au contribuit la recordul negativ din ultimii zece ani. Dacă ne uităm la actualul an şcolar, din cele 35 de săptămâni, elevii au rămas cu doar 167 de zile de cursuri. Adică în scădere faţă de anul trecut, deşi calendarul şcolar avea acelaşi număr de săptămâni. Iar pentru anul viitor, ministrul Educaţiei a semnat ordinul pentru ca elevii să meargă la cursuri 168 de zile, sau mai bine spus 34 de săptămâni. Asta dacă nu ne vom confrunta, la fel, cu ore suspendate din cauza vremii nefavorabile. Şi mai trebuie menţionat că, până anul trecut, şase ani la rând, structura anului şcolar a fost de 36 de săptămâni.

CÂT ÎNVAŢĂ ELEVII ROMÂNI

34 săptămâni (168 zile) - anul şcolar 2018-2019 
35 săptămâni (167 zile) - anul şcolar 2017-2018
35 săptămâni (169 zile) - anul şcolar 2016-2017

Sursa: hotnews.ro

Prin comparaţie, copiii din Japonia, o ţară orientată către educaţie, au o lună în plus de cursuri, încă din primul an de şcoală. De exemplu, ei au 306 ore de limba japoneză, în timp ce, la noi, limba română este studiată la jumătate din timp. Pentru matematică, sistemele de educaţie din cele două ţări alocă acelaşi număr de ore, cu menţiunea că, în România, copiii au inclusă aici şi explorarea mediului. Încă de la şase ani, elevii japonezi au 102 ore de studii de viaţă şi mediul înconjurător, ceea ce nu se găseşte în programa românească la acest nivel.

În schimb, pentru muzică, desen şi lucru manual, se alocă acelaşi număr de ore, 68. Elevii japonezi mai învaţă, de mici, etică şi au activităţi de clasă. De partea cealaltă, la clasa pregătitoare de la noi, elevii mai învaţă limba modernă, au câte o oră de religie pe săptămână şi mai au inclusă tot o oră pentru opţionale. 

Diferenţa dintre sistemele de educaţie din cele două ţări se vede, cel mai bine, la programul de evaluare internaţională sau cum e cunoscut: testul PISA. În cea mai recentă centralizare, din 2015, Japonia s-a clasat pe poziţia a doua, cu 538 de puncte. România este la distanţă mare, pe locul 48, cu acelaşi număr de puncte obţinut şi de Uruguay. Deasupra noastră s-au mai clasat Emiratele Arabe Unite, dar şi vecinii de la sud, care au acumulat cu 16 puncte mai mult decât elevii români. 

Mai multe articole despre:
elevi cursuri vacanţă an şcolar