MENIU

Elevii nu vor mai putea fi EXMATRICUALȚI. Fondul clasei, INTERZIS. Modificări majore în noul an școlar

Bacalaureat 2022. Probele de evaluare a competenţelor încep astăzi

Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați până la încheierea ciclului liceal, arată un ordin al Ministerului Educației publicat miercuri in Monitorul Oficial. Același document prevede că orice vartinată de colecate a unor sume de bani de la părniușți, în așa numite "fonduri ale clasei", este ilegală. 

La fiecare disciplină școlară se va încheia anual o singură medie,  calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar, arată ordinul Ministerului Educației nr. 4.183/2022, care stabilește un nou Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Numărul de calificative sau note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină, va fi stabilit de către cadrul didactic și trebuie să fie cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

De exemplu, dacă la matematică sunt 4 ore pe săptămână, un elev trebuie să aibă cel puțin 12 note.

Noul regulament intra în vigoare în septembrie.

Tot din anul școlar 2022-2023 se elimină semestrele și vor fi 5 module de învățare, respectiv cursuri.

Noul regulament cadru a eliminat și dispozițiile referitoare la exmatricularea elevilor, pe motiv că dreptul la educație este unul constituțional, iar învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a.