MENIU

Elena Mateescu, director ANM, despre România EXTREMELOR: Caniculă în sudul și sud-vestul țării, precipitații și vijelii în restul țării. Când vom avea NOPȚI TROPICALE

Elena Mateescu, director ANM

Meteorologii au emis noi coduri de vreme severă. Ne așteaptă zile cu temperaturi extreme. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a vorbit, într-o intervenție la Realitatea PLUS, despre zonele vizate și ne așteaptă în perioada imediat următoare. 

"Noul val de caniculă va lovit în special sudul și sud-estul țări, acolo unde este în vigoare o atenționare de Cod calben. Vorbim de disconfortul termic accentuat și caniculă, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească pragul critic de 80 de unități. 

Dacă astăzi avem temperaturi cuprinse între 32 și 36 de grade, mâine vor fi cuprinse între 34 și 39 grade în extremitatea sudică. Nopțile vor fi tropicale cu minime care nu vor coborî sub 20 de grade", a afirmat directorul ANM.

Elena Mateescu a vorbit și despre codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, spunând că în Moldova, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte și în Dobrogea vor fi perioade caracterizate de percipitații, descărcări electrice, intensificări ale vântuluiposibil cu aspect de vijelie și chiar grindină. În zonele vizate, cantitățile de apă vor depăși, pe alocuri 25-45 l/mp.

Potrivit meteorologului, aversele ar putea cuprinde vineri, 7 august,  cea mai mare aprte a țări, iar cantitățile de apă ar putea depăși, izolat, 50-70 l/mp.

Vineri valoarile temperaturilor vor fi ușor mai coborâte, însă începând de sâmbătă se va înregistra o creșetre a temperaturii, care se va menține și în zilele de duminică și luni, a mai spus aceasta. 

Mai multe articole despre:
vreme meteo elena mateescu anm avertizari meteo coduri