MENIU

Elena Copaciu, sentință dură: În zilele acestea se stinge o întreagă generație de bunici! Pentru că nu avem politicieni capabili!

Elena Copaciu, sentință dură: În zilele acestea se stinge o întreagă generație de bunici!

Medicul Elena Copaciu acuză politicienii români pentru lipsa unei legislații ce ar putea evita decesele COVID-19. Aceasta povestește ce vede în fiecare zi în ultimele săptămâni la „Matei Balș”, în secția de Terapie Intensivă, unde cadrele medicale luptă pentru salvarea celor nevaccinați cu forme severe COVID-19. Elena Copaciu reia apelul la vaccinare pentru a preveni îmbolnăvirile grave, care, de cele mai multe ori, se transformă în decese. Și amintește și de medicamentele folosite, despre care precizează că nu reprezintă un panaceu universal, vaccinul fiind singurul care previne sigur internarea la ATI. 

„Numai dacă ați ști! ...în zilele acestea se stinge o întreagă generație de bunici! Ei mai întâi!
Singuri în pustiul reanimărilor Covid, luptând pentru fiecare gură de aer, cu sau fără oxigen! Agonia în insuficiență respiratorie e cumplită!
Într-o țară care nu are legislație "end of life care "! Pentru că nu avem politicieni capabili să își asume moartea în demnitate a seniorilor noștri! Moartea e subiect tabu în România, deși ne pândește zilnic pe undeva!”, scrie medicul anestezist Elena Copaciu, de la ATI, Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, într-un mesaj postat pe Facebook, miercuri, înainte de miezul nopții.
Medicul face un nou apel la vaccinare amintind de scăderea dramatică a vârstei celor care vin la spital în stare critică, majoritatea fiind nevaccinați: „În Covid vârsta celor cu forme grave a scăzut vertiginos! Pacienții devin agresivi dacă îi intrebi dacă sunt sau nu vaccinați, dar ne facem doar datoria unei anamneze medicale complete! La ATI nici nu mai contează dacă sunt sau nu vaccinați!”.
Elena Copaciu descrie etapele „arse” în tratarea acestor bolnavi de COVID-19 cu forme severe: "Regula" e: prezentare tardivă, fibroză pulmonară deja constituită, ivermectină până la toxicitate hepatică, tocilizumab de multe ori prea târziu dat( dacă o fi bun de ceva), aparținători care aleargă disperați după favipiravir( prea puține evidențe și prea mare risc teratogen), remdesivir( evidențe discutabile) sau, iar, tocilizumab( multe reactii adverse și beneficii incerte), etc.
Și tot nu întelegem ca cel mai sigur tratament este preventia? Adică, vaccinul?
Sperați în anticorpii monoclonali- nu sunt panaceu universal si sunt tot mecanism ARN! Nevaccinatilor privilegiati tratati precum Donald Trump, nu va temeti de acest mecanism ARN, ci doar de cel inclus in vaccinuri?
Se pare ca vom avea si antiviral specific, Molnupiravir, veste extraordinara, dar sa vedem analiza organismelor FDA Si EMA si sa nu uitam ca, tratamentul cel mai sigur e preventia!”.