MENIU

Electrician concediat pentru „consumul excesiv și repetat” de alcool, reangajat de instanță! Motivarea deciziei este halucinantă

Electrician - imagine de arhivă

Firma l-a concediat pentru consum "excesiv și repetat" de alcool, dar surpriza a venit de la instanța de judecată, care a cerut reangajarea sa sau plata unor despăgubiri în valoare de mii de euro. Vorbim despre cazul unui electrician spaniol, concediat de compania la care a lucrat timp de 27 de ani pe motiv că ar fi băut la locul de muncă. Judecătorii consideră însă greșită decizia angajatorilor deoarece nu au dovedit că acest consum l-a lăsat "în stare de ebrietate, intoxicaţie alcoolică sau beţie" şi nu ar fi fost capabil să îşi facă treaba.

În fapt, instanța a considerat că firma de electricitate nu a oferit motive suficiente pentru concedierea bărbatului care a fost prins consumând diferite tipuri de alcool. Prin urmare, justiţia a ordonat ca firma să îl reangajeze pe bărbat sau să îi plătească despăgubiri în valoare de 47.000 de euro, relatează Ziare.com. 

Bărbatul, care lucra pentru companie de 27 de ani, a fost concediat în septembrie 2021, după ce un detectiv particular angajat de patronii săi l-a urmărit pe parcursul a câtorva zile, timp în care a observat comportamentul acestuia și, mai ales, apetitul pentru alcool.

Bărbatul a fost concediat pentru "consumul repetat şi excesiv de alcool în timpul programului de lucru, ceea ce a pus în pericol bunăstarea sa fizică şi a colegilor săi de muncă", atât la locul de muncă, cât şi la volanul vehiculului companiei.

Cu toate acestea, instanţa a considerat că acţiunile companiei sunt nefondate. "În niciun moment detectivul particular nu a făcut menţiuni cu privire la semnele de stare de ebrietate sau dezechilibrări în ceea ce priveşte mersul" bărbatului, a declarat Curtea în hotărârea sa.

"Nu există nicio dovadă - documentară, de specialitate sau de martor - care să demonstreze fără echivoc că bărbatul se afla sub efectul alcoolului şi că era în stare de ebrietate, de intoxicaţie sau de beţie", a mai spus instanţa de judecată.

"Nici nu s-a dovedit, nici măcar circumstanţial, că facultăţile sale fizice şi mintale erau reduse sau diminuate în timpul îndeplinirii sarcinilor sale de electrician şi nici că ar fi fost împiedicat de această stare atunci când a condus furgoneta companiei la sfârşitul zilei de lucru", a constatat judecătorul.

În plus de asta, Curtea de Apel a precizat și că "un alt factor care trebuie avut în vedere este că faptele s-au petrecut în luna iulie, în Murcia şi Cartagena, unde trebuie luate în considerare condiţiile climatice şi obiceiurile geografice".

Mai multe articole despre:
electrician concediat alcool instanta