MENIU

Egiptul, grav afectat de criza cargobotului blocat pe Canalul Suez. La cât s-ar ridica despăgubirile cerute de statul nord-african

Canalul Suez/sursa foto: Pixabay

Autorităţile de la Cairo ar putea solicita despăgubiri de peste 1 miliard de dolari, pentru că țara a contribuit la îndepărtarea navei Ever Given, eşuată în Canalul Suez. Șeful egiptean al Autorității Canalului Suez, Oussama Rabie, a precizat că țara sa a suferit pagube ce se ridică la această sumă. În plus, Said Sadek, profesor de sociologie la Universitatea din Cairo, a afirmat că e nevoie să se stabilească cât mai urgent cauzele accidentului din Canalul Suez.

"Vom cere o sumă echitabilă", a spus Oussama Rabie, fără a specifica cine ar putea fi obligat să plătească. „Am făcut economii mari salvând nava fără daune sau pierderi majore”, a adăugat el. „Întreaga navă ar fi putut fi pierdută”.

Transportatorul de containere de 200.000 de tone a fost repus pe linia de plutire cu succes luni, la şase zile după ce a blocat Canalul Suez. Incidentul a declanşat o criză a transportului maritim internaţional şi a oprit 422 de nave care transportau de la ţiţei până la animale.

Conform VOA News, premierul egiptean Mustafa Madbouli a precizat, la o întâlnire a cabinetului de joi, că, în ciuda implicațiilor negative ale accidentului de pe Canalul Suez, Egiptul are un rol esențial în comerțul internațional. De asemenea, politicianul egiptean a mai recunoscut și importanța Suezului ca arteră majoră de schimb la nivel internațional

Mai multe articole despre: