MENIU

Creșterea economică din 2017, "un foc de paie". Diagnostic dur pus de șeful Consiliului Fiscal

<p>Criza economica</p>

Creșterea economică din 2017 este doar "un foc de paie", spune șeful Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

România va încheia anul 2017 cu o creștere economică record, de aproape 7%, potrivit estimărilor analiștilor. Aceștia spun însă că o creștere bazată doar pe consum este periculoasă.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, spune la RFI că această creștere nu poate fi decât un foc de paie, având în vedere lipsa investițiilor publice.

Analiștii vorbesc însă de o creștere economică periculoasă având în vedere că este bazată în mare parte doar pe consum. Guvernul pare să fi uitat complet de investițiile publice, considerate de occident cheia unei creșteri sănătoase.

La noi în țară, investițiile au ajuns la un minim istoric, în pofida declarațiilor optimise ale premierului Tudose. Șeful Guvernului e contrazis chiar de cifre, spune la RFI președintele Consiliului Fiscal.

”2016 a consemnat minimul ultimilor 10 ani în materie de investiții publice. Am avut investiții publice în jur de 3,5% din PIB după standarde europene. Anul acesta probabil că vom avea undeva în jur de 3%, poate chiar sub 3%, ceea ce înseamnă minimul ultimilor 15 ani. Una din măsurile pe care Guvernele le-a luat a fost aceea de reducere masivă a investițiilor pentru a acomoda pierderea de venituri bugetare, după reducerile de taxe, și creșterile de cheltuieli sociale în același timp (majorarea salariilor bugetarilor și pensiilor n.r.). Această tendință continuă. Cred că va avea efecte negative foarte puternice pe termen mediu și lung. Știm cu toții, România se confruntă cu o lipsă acută de infrastructură, iar lipsa investițiilor publice nu face decât să acutizeze această problemă”, spune Ionuț Dumitru.

O altă problemă cu care vom intra  în 2018 o reprezintă și deficitul bugetar, adaugă Ionuț Dumitru. Guvernul susține că atât anul acesta, cât și anul viitor nu vom depăși ținta de 3%, în pofida avertismentelor, inclusiv de la Bruxelles, că măsurile luate în ultima vreme afectează economia.

Ionuț Dumitru precizează că, într-o perioadă cu creștere economică mare, România ar fi trebuit să se axeze pe un deficit cu mult mai mic, astfel încât să fie pregătită în cazul unei recesiuni. De altfel, așa fac celelalte țări din Europa, unde economia avansează destul de bine.

Mai multe articole despre:
Consiliul Fiscal creștere economic[