MENIU

Eficiența vaccinului Pfizer, REVIZUITĂ. Date încurajatoare despre protecția împotriva noilor tulpini

Vaccin Pfizer. Foto: Profi Media

Vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech are o eficacitate de 91,3% în prevenirea infectării cu Sars-Cov-2, potrivit datelor revizuite de cele două companii, făcute publice joi. Studiile preliminare arată că serul oferă o protecție mare și împotriva tulpinii sud-africane a virusului.

Rezultatele anunțate în noiembrie 2020, în urma unor teste clinice la care au participat 44.000 de persoane, arătau o eficiență de 95% a vaccinului.

Deși este mai redusă, eficacitatea serului rămâne totuși ridicată în contextul în care, de atunci, mai multe variante care prezintă mutații s-au răspândit în jurul lumii.

La studiul prezentat joi au participat peste 12.000 de persoane, care s-au vaccinat în urmă cu cel puțin șase luni. Rezultatul bun permite companiei să ceară autorizarea deplină a serului, care are acum autorizarea doar în regim de urgență, a anunțat CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.
Datele studiului ”furnizează primele rezultate ale testărilor clinice care arată că un vaccin poate proteja eficace împotriva variantelor aflate în circulație, un critic factor pentru atingerea imunității de turmă pentru populația globală”, a declarat și CEO-ul BioNTech, Ugur Sahin.

Un studiu făcut în Africa de Sud, unde varianta B1351 a devenit dominantă, a arătat că vaccinul are o eficacitate de 100% în prevenirea îmbolnăvirilor cu această tulpină. Numărul participanților din această țară africană a fost însă relativ scăzut, de doar 800, potrivit hotnews. 

În această ţară, ”800 de participanţi au fost recrutaţi, nouă cazuri de COVID-19 au fost observate, toate din grupul placebo, fapt care indică o eficacitate a vaccinului de 100%”, au precizat reprezentanţii alianţei Pfizer-BioNTech.

Este vorba despre "primele rezultate de tip clinic care arată că un vaccin poate să protejeze eficient împotriva variantelor aflate în prezent în circulaţie, un factor esenţial pentru a atinge imunitatea de grup şi pentru a pune capăt acestei pandemii pentru populaţia mondială”, a mai precizat Sahin. 


Companiile Pfizer şi BioNTech vor să producă anul acesta până la 2,5 miliarde de doze din vaccinul lor anti-COVID-19.

Citește și: ”Vaccinul anti-Covid pentru copii, mai aproape de realitate. Pfizer spune că este eficient 100% pentru cei între 12 și 15 ani”