MENIU

EFECTELE vaccinului Moderna asupra copiilor mai mari de 5 ani și CÂT de sigur este - Primele concluzii

EFECTELE vaccinului Moderna asupra copiilor mai mari de 5 ani și CÂT de sigur este

Compania Moderna a anunțat luni că vaccinul său anti-COVID-19 este sigur pentru copiii cu vârste de la 6 ani și 11 ani și produce un răspuns imunitar puternic.

Anunțul Moderna a fost făcut pe baza datelor intermediare ale ultimului studiu privind efectul vaccinului la copii. Se știe ca imunizarea cu serul de la Moderna se face cu jumătate din concentrația dozei utilizate în cazul adulților sau al copiilor de 12 ani sau mai mari.

Compania a anunțat că va transmite datele studiilor pentru vaccinarea copiilor tuturor autorităților de reglementare din lume pentru aprobare, relatează Reuters citând comunicatul Moderna.

Studiile clinice efectuate pe mai mult de 4.700 de copii din această grupă de vârstă au arătat un răspuns imunitar "robust" în ceea ce privește nivelurile de anticorpi și un "profil de siguranță favorabil", a spus Moderna într-un comunicat.

Moderna a transmis că datele obținute până acum arată că două doze de 50 de micrograme ale vaccinului, jumătate din dozele folosite pentru adulți, generează anticorpi care neutralizează virusul la copii.

De asemenea, majoritatea efectelor secundare au fost ușoare sau moderate, iar cele mai comune reacții adverse au fost oboseală, durere de cap, febră și durere la locul injectării.

Statele Unite au anunțat deja că vor putea începe din noiembrie vaccinarea copiiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani cu vaccinul Pfizer, care a arătat o eficacitate de 90,7% în testele clinice pe copii cu vârste între 5 și 11 ani, potrivit producătorului.

Și Israelul a anunțat că ar putea începe vaccinarea copiilor mai mari de 5 ani la jumătatea lunii noiembrie, după ce vaccinul va obţine o autorizaţie din partea FDA - Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA.

Reamintim că FDA examinează în prezent cererea Pfizer/BioNTech de autorizare a vaccinului dezvoltat cu 2 doze pentru copiii mai mici. Un prim răspuns despre aprobare ar putea veni curând, după reuniunea pe această temă de marți, 26 octombrie.