MENIU

Efectele pandemiei de COVID-19: Creștere record a numărului de decese cauzate de consumul de alcool

Sursa foto: Pixabay

Marea Britanie a înregistrat o creștere record a numărului de decese cauzate de abuzul de alcool anul trecut, despre care oficialii de sănătate publică au spus că este legată de impactul social mai larg al pandemiei de COVID-19.

8.974 de persoane au murit din cauze specifice alcoolului în 2020, cu 18,6% mai mult decât în ​​2019 și cea mai mare creștere de la începutul înregistrărilor în 2001, a declarat Biroul Național de Statistică al Marii Britanii, conform Reuters.

Datele anterioare ale autorităților sanitare din Anglia au arătat o creștere cu 21% a deceselor din cauza bolii alcoolice hepatice anul trecut, când carantinarea anti-COVID-19 a închis pub-urile, dar au determinat mulți băutori mari să consume mai mult alcool acasă.

Între 2012 și 2019, ratele deceselor cauzate de alcool în Regatul Unit au fost stabile, a spus ONS.

„Faptul că ratele mortalității din cauzele cheie de deces legate de alcool au crescut în 2020 sugerează că o creștere a efectelor nocive ale alcoolului a fost un impact mai larg al pandemiei”, a declarat un organism din sectorul public, Oficiul pentru Îmbunătățirea Sănătății.

Volumul total de alcool vândut în Marea Britanie în 2020 a scăzut ușor. Dar un sondaj din martie 2021 a arătat o creștere a numărului de persoane care au recunoscut că au băut ceea ce oficialii din domeniul sănătății consideră cantități periculoase – echivalentul a cinci sticle de vin pe săptămână pentru bărbați sau trei și jumătate pentru femei.

În conformitate cu anii precedenți, bărbații au avut mai mult de două ori mai multe șanse decât femeile de a muri din cauze specifice alcoolului.

Boala hepatică a fost cea mai mare cauză a deceselor specifice alcoolului, reprezentând 78% din decese, urmată de tulburările mentale și de comportament la 12% și de „cauze externe”, cum ar fi intoxicațiile accidentale, la 6%.

Mai multe articole despre:
alcool pandemie covid decese