MENIU

Efectele nefaste ale asteroidului care a ucis dinozaurii de pe Pământ

Una dintre variantele agreate de cei mai mulți specialiști care a dus la dispariția dinozaurilor în urmă cu 66 de ani a fost un asteroid de zece metri. Însă, se pare că acest asteroid ar fi făcut mult mai mult de atât.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu au descoperit nici până în prezent dacă dinozaurii au fost șterși de pe fața Pământului în urma impactului dintre asteroid și Terra care a produs un crater imens sau care a produs un tsunami.

Un grup de geofizicieni care au analizat ambele variante, spun că nu este vorba despre niciuna dintre ele. Însă, au descoperit că gazele particulare pe care asteroidul le-a lăsat în atmosferă au dus la crearea unei ierni la nivel global, care a ținut mai bine de 30 de ani, drept urmare foametea a fost cauza dispariției multor specii.

Care este motivul pentru care au dispărut, de fapt, dinozaurii

Echipa de cercetători de la Imperial College din Londra, condusă de profesorul Joanna Morgan, a realizat un studiu în cadrul căruia au petrecut săptămâni bune în golful din Mexic pentru a aduna probe din roci. În urma analizei acestora, ei au reușit să calculeze direcția asteroidului și viteza de impact.

„Asteroidul a lovit planeta cu aproximativ 64.000 kilometri pe oră, adică de 50 de ori mai mult decât viteza sunetului. Adâncimea craterului provocat măsoară 30 de kilometri adâncime, praful și gazul eliberat în atmosferă afectând clima. Ulterior, s-a estimat că explozia a fost de aproximativ zece miliarde de ori mai mare decât cea a lui Hiroshima”, a declarat profesorul Joanna Morgan.

Așadar, rezultatele studiului sugerează că nu mărimea exploziei a fost problema, ci tipul particulelor de rocă cu care s-a ciocnit, deoarece acestea au dus la dispariția a două treimi din toate speciile de atunci.

Sursă

Mai multe articole despre:
null