MENIU

Scandalul Hexi Pharma BLOCHEAZĂ sistemul sanitar. Spitalele în care NU se mai operează

Conducerea spitalului Marius Nasta a decis ca operaţiile să fie sistate, joi, motivând că decizia a fost luată pentru siguranţa medicilor şi pentru siguranţa pacienţilor. În acest moment, doar intervenţiile chirurgicale de urgenţă sunt realizate la acest spital din Capitală şi nu se mai fac analize. Aceeaşi situaţie se raportează şi în alte patru unităţi sanitare din ţară.

UPDATE 15:00. După videoconferinţa cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică de la nivel naţional de joi, de la Ministerul Sănătăţii, autorităţile au anunţat că numărul unităţilor sanitare în care s-a luat decizia să nu se mai efectueze operaţii chirurgicale a crescut la 5.

În cadrul videoconferinţei, Victor Strâmbu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a informat reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică cu privire la măsura blocării utilizării biocidelor HexiPharma, în contextul anchetei administrative derulate de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice.
Astfel, din cele 41 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, situaţia în care se efectuează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă, este următoarea:

1. Judeţul Dolj – Spitalul Judeţean – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
2. Judeţul Galaţi – Spitalul de Pediatrie – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
3. Judeţul Olt – Spitalul Judeţean – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
4. Judeţul Teleorman – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
5. Bucureşti – Institutul de Pneumologie Marius Nasta

În cazul celor 5 unităţi sanitare care în prezent derulează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine, să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma.

UPDATE 14.05. Spitalul Judeţean de Urgenţe Craiova a anunţat că va suspenda operaţiile, în afara intervenţiilor de urgenţă.

Reprezentanţii spitalului cer o hârtie prin care să fie anunţaţi că dezinfectanţii Hexi Pharma nu sunt buni. Situaţia va continua până când se vor putea face noi achiziţii.

"Nu mai operăm cazurile cronice, se operează numai urgenţele, pe o perioadă nedeterminată, până când vom primi oficial o hârtie că aceşti dezinfectanţi nu sunt buni şi că trebuie retraşi. Noi achiziţionăm în regim de licitaţie. Aşteptăm hârtie oficială de la autorităţi pentru a ne spune dacă mai putem folosi sau nu aceşti dezinfectanţi. Noi avem contract cu trei firme", a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, managerul Spitalului Județean de Urgențe Craiova, Bogdan Fănuţă.

UPDATE 13.04. Medicii de la Marius Nasta spun că se simt batjocoriţi şi jigniţi şi susţin că vor da Hexi Pharma în judecată, cerând şi daune, pentru că tratamentul pentru un pacient infectat în spital este foarte scump, ajungând la câteva mii de lei.

Emilia Crişan, director medical al Marius Nasta a explicat, la Realitatea TV: Ne-am produs să renunţăm la produsele Hexi Pharma. Astăzi urgenţele sunt asigurate cu ce avem la îndemână. Sperăm că săpunul folosit de chirurgi va fi găsit, prin achiziţii directe, până mâine. 

E un spital de asistenţă bolnavi cronici, nu e un spital de urgenţă. Mă gândesc cu groază la ce fac colegii mei.

Mi se pare normal că s-a pus, în sfârşit, punctul pe i, ca lumea vorbeşte şi că s-a spart acest buboi.

UPDATE 12.15. La ora 13 se anunţă o şedinţă cu şefii Direcţiilor de Sănătate Publică.

UPDATE: Nu se mai operează nici la Spitalul de Copii din Galaţi, informează Realitatea TV. Astfel, intervenţiile chirurgicale programate au fost anulate.

"Nu putem asigura, în totalitate, săpunul folosit de chirurgi", spun reprezentanţii spitalului de copii din Galaţi.

În acest moment, medicii de la Spitalul de copii din Galaţi susţin ca au 8 operaţii în aşteptare, care nu constituie, însă, urgenţe majore. Dacă va fi cazul, spun medicii, vor cere cu împrumut substanţe dezinfectante de la alt spital şi apoi vor face operaţia. Copiii care sunt, în prezent, în aşteptare, suferă de afecţiuni care nu se află în fază acută.
 

Conform Realitatea TV, va avea loc o şedinţă la spitalul Marius Nasta în care se va decide când vor fi reluate intervenţiile chirurgicale şi ce se va întâmpla în scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma diluaţi, folosiţi în spitale.  

Jurnalistul Cătălin Tolontan a explicat, la Realitatea TV: "Pentru mine e o decizie bună, pentru că e vorba de o decizie medicală. Dacă nu sunt siguri de dezinfectanţi, e cea mai bună decizie. Există, însă, alternative la dezinfectanţi".

Dezinfectanţii folosiţi în unităţile medicale erau diluaţi şi de 10 ori, arată primele teste prezentate de Guvern. Hexi Pharma a recunoscut situaţia şi a decis să-şi închidă fabrica. Incredibil este însă faptul că dezifectanţii sunt folosiţi în continuare în spitale. Managerii unităţilor medicale spun că nu au fost informaţi oficial să retragă dezinfectanţii şi că au aflat de la televizor că probele luate din unităţile medicale arată că produsele Hexi Pharma sunt diluate.

Mai multe articole despre:
scandal hexi pharma scandal dezinfectanţi