MENIU

Eduard Hellvig, după plecarea de la SRI: „Există o presiune care amenință stabilitatea democrațiilor liberale”

Eduard Hellvig, după plecarea de la SRI: „Există o presiune care amenință stabilitatea democrațiilor liberale”

Fostul director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, face declarații surprinzătoare despre presiunile externe. Hellvig spune că există o presiune atât internă, cât și externă, care amenință stabilitatea democrațiilor liberale. 

Într-un articol publicat pe blogul său. Hellvig vorbește despre disputa dintre extremism și valorile democrației liberale, dar și despre rolul și locul României.

Fostul șef al SRI este de părere că „traiectoria României în ultimele decenii tumultoase, navigând într-un context regional exploziv, oferă lecții provocatoare pentru regiune, o avertizare pentru Occident, dar și motive de optimism”. 

„Există o presiune semnificativă, atât internă, cât și externă, care amenință stabilitatea democrațiilor liberale în prezent. Presiunea provine din polarizarea tot mai mare impusă de  ceea ce analiștii numesc "minoritățile majoritare" (Gest, 2022) în statele pluraliste. Aflăm despre această presiune din știri și rapoarte despre actorii ostili care influențează alegerile. O vedem în tendințele autoritare manifestate uneori chiar de partide cu background democratic. Civilizația occidentală se află într-un moment de răscruce, unde rezistența democratică este testată de amenințări noi.

Accentul pus pe noile naționalisme - și impactul lor asupra sistemului democratic liberal - deja stârnește imaginația celor care speră la restaurații iliberale. La fel și evoluțiile legate de cealaltă extremă, unde lupta legitimă pentru noi drepturi și libertăți poate deschide uneori calea spre excese și chiar noi forme de cenzură. Există o agresiune generalizată împotriva democrației liberale (Fukuyama, 2022), iar opțiunile extremiste subminează credibilitatea acesteia și testează robustețea sa.

Dar în mijlocul acestei realități dominate de știri agresive și informații contradictorii care confundă pe oricine încearcă să înțeleagă lumea, există și elemente pozitive, cu potențialul de a inspira speranță în legătură cu viitorul democrațiilor liberale.

Cred că există o modalitate de a evita disputa între noile extremism și valorile democrației liberale. Aceasta se bazează pe reafirmarea moderației, care este la baza democrațiilor tradiționale, și aducerea de noi aliați neconvenționali în această luptă”, a scris Hellvig.

Mai multe articole despre:
eduard hellvig presiuni sri democratie