MENIU

Ședința SECRETĂ de Guvern: arma invincibilă a lui Dragnea pentru OUG 13-bis

Liviu Dragnea, dispus să dea foc coduriloe penale doar ca să scape de condamnare

Cel mai probabil scenariu pe care va merge PSD-ul pentru salvarea lui Liviu Dragnea este trecerea prin OUG a codurilor penale, inclusiv impunerea unui prag la abuzul în serviciu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat, vineri, cu privire la modificarea Codurilor penale, că în Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea cu procedură normală - dezbateri, adoptare şi promulgare, "toate proiectele PSD-ALDE fiind blocate".

Prin urmare, șeful PSD lasă să se înțeleagă mai mult ca niciodată, că este posibilă adoptarea unei OUG pentru Codurile Penale.

Ordonanțele de Urgență pot fi împiedicate într-un singur mod: participarea președintelui la ședințele de guvern. A mai făcut-o în ianuarie 2017, când Iohannis a mers peste Grindeanu și a amânat OUG 13 în celebra scenetă cu "elefanții din cameră".

Constituția scrie că odată ce președintele participă la ședința de Guvern, el o conduce. Dacă Iohannis va conduce ședința Guvernului Dăncilă, un OUG 13-bis nu poate fi adoptat.

Dar, atenție, nu este exclusă o ședință secretă de guvern pentru adoptarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Discuțiile în Comitetul Executiv al PSD au fost într-o singură direcție. Potrivit informațiilor Stiripesurse.ro, problematica a fost abordată direct și a consumat 90% din timpul de discuții din cadrul reuniunii - "Cum să facem să trecem mai repede modificările la CPP și CP", a spus un important participant la reuniunea PSD.

Singurele variante luate în calcul au fost Ordonanța de Urgență sau Angajarea răspunderii Guvernului pe întreg pachetul. Fiecare din cele două variante au însă și neajunsurile lor. Vicepreședintele Adrian Țuțuianu a propus și s-a și adoptat constituirea unui comisii care să studieze problema și să prezinte în scurt timp o concluzie cu cea mai bună variantă care să fie pusă de îndată în aplicare.

Această comisie va și avea o primă întâlnire chiar duminică - 24.06.2018. Comisia este compusă din specialiștii în drept ai PSD.

Premierul Viorica Dăncilă și-a luat solemn angajamentul în cadrul întâlnirii că va aplica de îndată orice decizie va reieși din analiza comisiei și care va primi undă verde din partea Biroului Permanent Național.

Un OUG 13-bis va intra în vigoare și produce efecte imediat ce este publicat în Monitorul Oficial aflat acum în subordinea directă a Camerei Deputaților.

Singurul care poate contesta o Ordonanță de Urgență la Curtea Constituțională este Avocatul Poporului (mulți susțin că actualul Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, nu va mișca un deget după facilitățile de nivel de Curte Constituționale care i-au fost acordate în ultima lună).

Prin ordonanțele de urgență pe legislația penală, prevederile intră în vigoare instantaneu, fără promulgare, fara atac la CCR și care, și doar un minut să fie in vigoare, devin aplicabile pentru eternitate ca legi penale mai favorabile.

Marea problemă cu modificările Codului de Procedură Penală este că expun fiecare om din această țară unui risc uriaș de a fi victima oricărei infractiuni de mare violenta.