MENIU

Edilul din Târgu Mureș, directorul economic și președintele ASA Târgu Mureș, trimiși în judecată

Florea Dorin

Florea Dorin, edilul municipiului Târgu Mureș, a fost trimis în judecată de DNA, în stare de libertate, alături de directorul economic, președintele Fotbal Club ASA Târgu Mureș și funcționari din cadrul primăriei, pentru fapte de corupție.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată și pe directorul economic al municipiului Târgu Mureș, Imola Kiss, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Aceeași măsură s-a luat și pentru Maria Cioban, Sergiu-Claudiu Maior, Istvan Benedek, Ioan Fărcaș, Laszlo Attila Bako și Emil Virgil, funcționari în cadrul primăriei Târgu mureș, la data faptelor, fiind acuzați de complicitate la abuz în serviciu.

În același dosar a mai fost trimis în judecată Ioan Nucu Man, președinte al Asociației Sportive “Fotbal Club ASA 2013” (“Fotbal Club Municipal”) Târgu Mureș, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, deturnare de fonduri, în formă continuată (105 acte materiale), și spălare de bani.

De asemenea, oameni legii au trimis în judecată și Asociația Sportivă “Fotbal Club ASA 2013” (“Fotbal Club Municipal”) Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, la data de 18 iulie 2015, Florea Dorin, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureș și ordonator principal de credite, a încălcat prevederile mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureș, întrucât acesta avea oblicații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat.

Concret, Florea Dorin, cu sprijinul inculpaților Laszlor Attila Bako și Emil Virgil Măceșeanu, a inițiat, în condiții ilegale, un proiect de hotărâre de consiliu local care a stat la baza adoptării, la data de 25 iulie 2013, hotărârii a Consiliului Local Municipal care aproba alocarea de la bugetul local a sumei de 7.500.000 de lei, pentru sezonul competițional 2013-2014. Aceste acțiuni au fost realizate pentru ca asocierea dintre municipiul Târgu Mureș și Fotbal Club Municipal Târgu Mureș să continue.

La acea ședință au participat, pe lângă secretarul Primăriei Municipiului, Maria Cioban, care a contrasemnat documentul respectiv și consilierii Sergiu-Claudiu Maior, Istvan Benedek și Ioan Fărcaș, care erau și membri în Consiliului Director al Asociația Sportivă “Fotbal Club ASA 2013” (“Fotbal Club Municipal”) Târgu Mureș și care cunoșteau faptul că entitatea respectivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș.

Ulterior, Florin Dorin a încheiat și a semnat, în condiții ilegale, ca reprezentant al municipiului Tîrgu Mureș, alături de Imola Kiss, în calitate de director economic, un contract de asociere cu Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, contract vizat de Virgil Măceșanu, în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociații sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă.

Florea Dorin și Imola Kiss au beneficiat de ajutorul lui Ioan Nucu Man care:

- a omis să le aducă la cunoștința celor doi faptul că asociația sportivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat în sumă de 3.578.387 lei, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș,

- a depus o documentație incompletă de solicitare a sprijinului financiar de la Municipiul Tîrgu Mureș (documentație din care lipsea formularul de solicitare a finanțării, declarația de imparțialitate, curriculum vitae al coordonatorului de proiect, precum și anexele referitoare la documentele de înființare a asociației sportive, certificatul de identitate sportivă, dovada afilierii la federația Sportivă Națională de specialitate, dovada depunerii situației financiare la data de 31 decembrie anul precedent la organul fiscal competent, certificatul de atestare fiscală, certificatul fiscal),

- a semnat contractul de asociere menționat, în calitate de președinte al Asociația Sportivă “Fotbal Club ASA 2013” (“Fotbal Club Municipal”) Târgu Mureș.

Efectiv, asociației sportive amintite mai sus i-a fost virată suma totală de 7.053.000 lei, din care Ioan Nucu Man, cunoscând că banii provin ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni, a achitat obligații către bugetul general consolidat al statului în suma totală de 551.831 lei și către o unitate bancară, cu titlu de rambursare credit, în valoare de 600.000 lei.

Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș cu suma de 7.053.000 lei, plătită asociației sportive în perioada 21 august 2013 – 31 mai 2014, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș.

În cauză, D.G.R.F.P. Brașov – Agenția Județeană a Finanțelor Publice Mureș s-a constituit parte civilă cu suma de 7.215.121 lei.

Astfel, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Man Ioan Nucu. De asemenea, a mai fost dispusă poprirea sumelor de bani deținute de către Asociația Sportivă “Fotbal Club ASA 2013” (“Fotbal Club Municipal”) Târgu Mureș .

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.