MENIU

Economist: "Politica monetară a fost dezastruoasă în ultimii 25 de ani"

Economistul Florin Cîţu a spus că politica monetară în România este dezastruoasă.

Invitat la REALITATEA TV, în cadrul emisiunii Jocuri de putere, economistul Florin Cîţu a vorbit despre alegerea Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, explicând că acest lucru este fără însemnătate. "Politica Băncii Naţionale a fost prociclică şi va rămâne aşa, schimbarea Consiliului de Administraţie nu are niciun efect, pentru că guvernatorul va decide", a spus Cîţu.

Florin Cîţu a explicat că în cei 25 de ani de la Revoluţia din 1989 au existat mai mulţi economişti buni, "scoşi" din sistem de oameni politici, referindu-se la alegerea Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României

"Politica monetară nu se va schimba. Politica monetară a fost dezastruoasă în ultimii 25 de ani. De azi înainte nu o să fie nicio schimbare, politica Băncii Naţionale a fost prociclică şi va rămâne aşa, schimbarea consiliului de administraţie nu are niciun efect, pentru că guvernatorul decide", a spus Florin Cîţu la REALITATEA TV, criticând de altfel faptul că în prezent se vorbeşte de salariul guvernatorului BNR în euro.

"Se vorbeşte despre salariul guvernatorului în euro. Este o palmă peste faţa poporului. Trebuie să aperi puterea de cumpărare a monedei naţionale! Dar se pare că nimeni nu mai are încredere în moneda naţională, nici chiar Banca Naţională", a spus economistul la REALITATEA TV.

Reamintim că luni, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a fost votat de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, guvernatorul Mugur Isărescu înregistrând 377 de voturi favorabile şi nouă voturi "împotrivă".

Din numărul total de 574 de senatori şi deputaţi, 386 au fost prezenţi la şedinţa de plen. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a primit 377 de voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".

Florin Georgescu, pentru funcţia de prim-viceguvernator, a obţinut 377 voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".
Bogdan Olteanu, pentru funcţia de viceguvernator, a înregistrat 375 de voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă".

Liviu Voinea, de asemenea pentru postul de viceguvernator, a primit 372 de voturi "pentru" şi 14 voturi "împotrivă".

Pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al BNR, Dinu Marin a obţinut 375 de voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă", Daniel Dăianu - 375 de voturi "pentru" şi 11 "împotrivă", Gheorghe Gherghina - 373 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă", Nagy Agnes - 376 "pentru" şi 10 voturi "împotrivă", iar Virgil Stoenescu - 377 de voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".

În urma votului din plenul reunit, Birourile reunite au constatat că toţi candidaţii au întrunit majoritatea voturilor Parlamentului pentru funcţiile pentru care au fost propuşi.