MENIU

Economia Marii Britanii, în RECESIUNE după o scădere record de peste 20%

Economia britanică a intrat în recesiune

Marea Britanie, a șasea economie a lumii, a raportat o scădere de 20,4% a PIB-ului în trimestrul al doilea, nivel record atins în urma epidemiei de coronavirus. Este cel mai sever declin raportat până acum de o economie importantă, însă nu a depășit estimările analiștilor. 

Conform datelor Oficiului Național de Statistică, economia britanică a intrat în recesiune în trimestrul al doilea după ce, în primele trei luni ale anului, PIB-ul s-a redus cu 2,2%. ONS a subliniat însă că există semne de redresare, în condițiile în care, în iunie, economia a crescut cu 8,7% față de luna precedentă.

În primul semestru, PIB-ul Marii Britanii s-a contractat cu 22,1%, mai puţin decât scăderea economică a Spaniei, de 22,7%, dar mai mult decât dublu faţă de declinul PIB-ului SUA, de 10,6%, notează Agerpres.

Recent, Banca Angliei a avertizat că se aşteaptă ca economia să nu se redreseze la nivelul înregistrat înaintea pandemiei până la sfârşitul lui 2021. ”Perspectivele privind economia britanică şi cea mondială rămân extrem de nesigure din cauza evoluţiei pandemiei, a măsurilor luate pentru protejarea sănătăţii publice şi a modului în care guvernele, gospodăriile şi companiile răspund la aceşti factori”, se arată în comunicatul băncii.

Anul acesta, instituția estimează că economia va scădea cu 14%, urmând să intre pe creștere în 2021, cu un rezultat de 9%.  Rata șomajului ar putea depăși 7,5% până la finalul anului.




Mai multe articole despre:
economia marii britanii recesiune covid-19