MENIU

Economia duduie, firmele intră în insolvență pe bandă rulantă

Semnal de alarmă din mediul de afacer: numărul companiilor cu afaceri de peste un milion de euro care au intrat în insolvenţă în primul semestru din 2017 a fost mai mare cu circa 20% față de anul anterior.

Chiar dacă numărul insolvenţelor companiilor în primul semestru se ridică la 4.442, nivel similar cu cel de anul trecut, numărul societăţilor cu afaceri de peste un milion de euro care au intrat în insolvenţă în intervalul menţionat a crescut cu aproximativ 20%, ajungând la 180 de firme, potrivit datelor raportate de Coface.

Din cele 4.442 de companii insolvente în primul semestru, 2.244 companii au depus declaraţiile financiare pentru activitatea desfăşurată în 2016.

Conform analizei Coface, una dintre principalele cauze care a alimentat riscul intrării în insolvenţă a fost creşterea accelerată a datoriilor mult peste avansul veniturilor, cuplată cu acumularea de pierderi din ce în ce mai mari.

Cu toate acestea, s-a remarcat o evoluţie a veniturilor companiilor, în anii premergători insolvabilităţii.

"Nivelul veniturilor firmelor a crescut puternic în ultimii 3-4 ani dinaintea intrării în inoslvenţă, ca urmare a investiţiilor semnificative. Cifra de afaceri medie din 2016 a fost de 4,57 milioane lei, cu 26% peste anul anterior şi de aproape două ori peste cea din 2008. Cu toate acestea, companiile nu au folosit toate resursele pentru a se eficientiza, acumuland pierderi din ce in ce mai mari. Aceasta dinamica a fost inregistrata ca urmare a evolutiei gradului de indatorare, care a generat o povara financiara tot mai importanta.", explică Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania, potrivit zf.ro.

Totodată, creşterea valorii instrumentelor refuzate la plată cu aproape 50% în prima jumatate a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior pare sa fie paradoxală având în vedere că lichiditatea înregistrată la nivelul mediului de afaceri este la un maxim istoric.

Mai multe articole despre:
insolvenţă