MENIU

După o viață de muncă, pensionarii se împrumută ca să TRĂIASCĂ. Pe ce se duc banii

Pensionari / Captură foto

Zeci de pensionari merg zilnic la casele de ajutor reciproc și se împrumută. De cele mai multe ori, iau sume mici, doar cât să supraviețuiască de pe o zi pe alta. Asta pentru că, din pensia minimă de 800 de lei pe care o primesc după o viață de muncă la stat, abia își permit să cumpere medicamente și mâncare. Îngrijorător este că, deși au nevoie lunar macar de o vizită la medic, acest lucru a devenit un lux pe care cei mai multi nu și-l permit, relatează Realitatea PLUS. 

Pensionară: Ce să fac, mamă, m-am împrumutat?

Reporter: Câți bani ați luat? 

Pensionară: 30.

Reporter: Ce pensie aveți?

Pensionară: 10 milioane.

Reporter: Și cum va descurcați, doamnă, cu 10 milioane?

Pensionară: Îi drămuiesc și mai iau de aici, îi pun și eu acolo, de zile negre...

Pe această doamnă am găsit-o la CAR Omenia. A venit încă de la primele ore ale dimineții să plătească rata pentru împrumutul pe care l-a făcut. A avut nevoie de 3.000 de lei pentru facturi, utilități și medicamente. Din acești bani și-a ajutat și copiii care au rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei.

Iar în această situație sunt sute de bătrâni. Pensia pe care o primesc abia le ajunge să-și cumpere medicamente și să-și plătească utilitățile. Domnul Ion are nevoie de o proteză la picior, însă operația e scumpă și nu-și permite.

"Nu am posibilitatea să merg de multe ori. Am nevoie la picior, dar nu pot să iau pentru că e scump, e 60 de milioane. Mă descurc cu patru bețe..", spune un bătrân în vârstă de 86 de ani. 

Sunt și seniori care vin la casele de ajutor și cotizează pentru a face în viitor un împrumut mai mare.

"Dau la capitalul meu ca să pot să fac un imprumut mai mare și dau o sută de lei pe lună. Bani de-o parte nu am cum să pun", povestește o femie. 

Oamenii susțin că le este și mai greu din momentul în care prețurile au început să crească și se tem că la iarnă nu vor mai avea bani nici pentru mâncare. Iar de promisiunile autorităților s-au săturat.

"Cei care primesc pensii speciale, mi-ar plăcea să existe așa o posibilitate ca aceștia să primească pensiile minime pe lună, măcar 5-6 luni de zile, și să se descurce cu ele ca să aibă termen de comparație", spune o bătrână.