MENIU

După Nuclearelectrica şi Romgaz, guvernul ia banii de investiţii şi de la Transgaz

Guvernul pune în pericol una dintre cele mai importante investiţii energetice ale României, proiectul conductei BRUA, luând banii de investiţii de la Transgaz, sub forma de dividente suplimentare. După Nuclearelectrica și Romgaz, Transgaz este a treia companie controlată de stat obligată să distribuie dividende suplimentare pe final de an, potrivit unei analize Hotnews. 

Acționarii companiei vor discuta pe 3 decembrie, la solicitarea Ministerului Economiei, distribuirea dividendelor suplimentare, însă nu este precizată și suma. 

Transgaz se află în plin proces de construire a conductei BRUA, termenul de finalizare a lucrărilor fiind 31 decembrie anul viitor. Acest lucru n-a împiedicat Ministerul Economiei, în calitate de acționar majoritar, să solicite "distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate în conturile 'rezultat reportat' și/sau 'alte rezerve".

Dividendele suplimentare se vor adăuga sumei de 534 milioane de lei distribuită deja din profitul pe 2017, scrie Hotnews. 

Transgaz planificase pentru 2018 investiții de 1,8 miliarde lei, iar pentru 2019 de circa 2,9 miliarde lei.

Valoarea totală estimată pentru Faza I a proiectului BRUA este de 478,6 milioane euro, din care doar 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă. 

Înainte de Transgaz, alte două mari companii energetice deţinute de stat, Romgaz și Nuclearelectrica, au anunţat că  distribuie dividende suplimentare, chiar dacă au în derulare investiții consistente.
 
Conform unui memorandum al Guvernului, companiile cu capital de stat sunt obligate, pentru al doilea an consecutiv, să vireze acționarilor cel puțin 90% din profit, banii fiind necesari pentru acoperirea majorărilor de pensii și salarii.
Mai multe articole despre:
Transgaz