MENIU

După centralele de apartament, ministrul Mediului vrea să restricționeze și FOSELE SEPTICE

Fosă septică

Ministrul Mediului și-ar dori ca folosirea foselor septice să fie restricționată, pe un model asemănător celui aplicat pentru centralele individuale de apartament. Tanczos Barna a dat ca exemplu localitățile din jurul Bucureștiului, unde fosele septice au devenit o amenințare pentru pânza freatică și pentru mediu. 

Ministrul a precizat că numeroase cartiere noi din jurul Capitalei nu respectă regulile de mediu cu privire la apa menajeră. Problema a apărut ca urmare a faptului că multe construcții noi au fose septice, pentru că în momentul obținerii autorizațiilor nu exista rețea centralizată de apa și canal.

Din această perspectivă, a afirmat Tanczos Barna, ar trebui schimbată legislația privind construcțiile noi, astfel încăt autorizațiile să nu mai fie eliberate decât dacă atât constructorii, cât și autoritățile locale se pun de acord în privința racorădării la canalizare. 

„Sunt cartiere întregi în jurul Bucureștiului în care nu știm ce fac cu apa menajeră, . Este foarte greu să urmărim dacă o fosă septică construită în urma cu 10 ani este în regulă din punct de vedere al normelor de mediu. CHiar și așa, prin supraaglomerare, chiar dacă acum controlul apelor reziduale se realizează, pe oermen lung, de 50-100 de ani este clar că până freatică și solul vor fi afectate. Și Uniunea Europeană, prin angajamntele din PNRR, ne cere să mărim gradul de conectare la rețșelele de canalizare centrakizate și să recucem soluțiile individuale,” a declarat ministrul Mediului, într-o intervenție la Realitatea Plus.