MENIU

După ce s-a ars cu fondul suveran la CCR, Guvernul vrea OUG pentru "mai multe fonduri suverane"

Toate cele trei guverne PSD-ALDE din ultimii doi ani s-au întrecut în gafe și mișcări greșite care ulterior au trecut prin proceduri de revizuire. După ce înființarea unui Fond Suveran de investiții a fost considerată neconstituțională, Executivul Dăncilă pregătește OUG "privind înfiinţarea de fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii".

Guvernul a creat un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede crearea de fonduri suverane, după ce Curtea Constituțioțională a declarat în iulie ca fiind neconstituțională Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii - fond dorit de Liviu Dragnea.

Guvernul gândeşte acum un cadru legislativ pe care să se construiască mai multe fonduri suverane, a declarat luni vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache.

"După ce Curtea Constituţională a declarat actul normativ neconstituţional şi l-a înaintat emitentului, celui care a emis actul, asistăm la o nouă abordare din partea Guvernului României. E vorba de un proiect de ordonanţă de urgenţă care se află în momentul de faţă în discuţii la instituţiile abilitate, inclusiv la noi, şi care se intitulează Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea de fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii precum şi de modificare a unor acte normative. Deci Guvernul României gândeşte acum un cadrul legislativ pe care să se construiască pe urmă fonduri suverane, mai multe. Şi nu este rău", a spus Mircea Ursache.

Acesta a făcut referire la discuţiile avute de-a lungul timpului pentru a crea un fond în domeniul apărării, unul pe sistemul energetic-petrolier.

"Acum elementul absolut de noutate este că la nivel guvernamental se creează doar cadrul printr-un act normativ cu putere de lege, prin ordonanţă, de creare de fonduri suverane urmând ca fiecare apoi să beneficieze de o hotărâre de guvern de înfiinţare", a afirmat Mircea Ursache.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, recent, că instituţia pe care o conduce pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, care ar trebui să fie gata luna aceasta, pentru a avea cadrul general referitor la instrumente financiare precum Fondul Suveran de Investiţii.

Camera Deputaţilor a adoptat, în şedinţa din 6 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii - SA. Actul normativ a fost, însă, declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională în data de 18 iulie 2018, având în vedere caracterul individual al legii şi faptul că, potrivit Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, "unităţile economice de interes republican se organizează ca societăţi comerciale prin hotărâre a Guvernului".

Mai multe articole despre:
fond suveran Fondul Suveran